Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Горна Оряховица празнува Освобождението

  03.03.2020 13:19
Горна Оряховица празнува Освобождението

С ритуал пред паметника на Георги Измирлиев и фолклорни ритми горнооряховчани празнуваха 3 март. Националният празник събра в центъра на града няколко поколения, дошли да се преклонят пред далите живота си за свободата на България.
Колкото и да са преходни стойностите на съвремието ни, има нещо, което остава неизличимо в нашата история. И това са падналите за свободата на България руски, финландски и румънски войници и офицери. На днешния ден трябва да сведем глави пред тях и никога да не забравяме, че на тази саможертва дължим свободата си, припомни в официалното си слово кметът инж. Добромир Добрев, след като заедно с председателя на Общинския съвет Димитър Николов вдигнаха българския трикольор. Церемонията уважиха народните представители инж. Клавдия Ганчева и Явор Божанков, зам.-кметовете инж. Деница Коева, Стефчо Алипиев, Пламен Мадемов и Николай Георгиев, общински съветници от различни политически сили.
Гоорнооряховчани също не остават настрана от патриотичния подем на българския народ – 240 души от селищата на Горнооряховска община се включват в Българското опълчение. Нашият град остава в историята и с една светиня – знамето, ушито от Елена Грънчарова за априлските въстаници,  поема към Шипка и Шейново в ръцете на ІV-та опълченска дружина, припомни още кметът.
На почетен караул пред паметника на Македончето застанаха от Военно формирование 22 790. Венци и цветя поднесоха кметът инж. Добрев, депутатите инж. Клавдия Ганчева и Явор Божанков, председателят на ОбС Димитър Николов, общинските организации на ГЕРБ, БСП, СДС, „Демократична България“, ВМРО, обществени организации, граждани.
Празничният ден продължи с концерт на гост-изпълнителката Радостина Паньова, която днес има рожден ден и заедно с Фолклорна компания „Сидер войвода“ и Клуб за народни хора „Фолклорна броеница“ при НЧ „Братя Грънчарови-2002” поздрави горнооряховчани и гостите на града.


Ключови думи
3 март Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати