Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Забележителната Елена Грънчарова почетоха в Горна Оряховица

  24.02.2020 15:13
Забележителната Елена Грънчарова почетоха в Горна Оряховица

Забележителната Елена Грънчарова бе почетена днес в Горна Оряховица. На 24 февруари 2020 г. се навършват 97 г. от смъртта на горнооряховската баба Тонка, свързала делото си с Априлското въстание и повела Женския бунт от 1876 г.
В знак на признателност днес пред паметния знак на Елена Грънчарова в парк „Никола Петров“ бяха поднесени венци и цветя – от кмета инж. Добромир Добрев, от името на депутата инж. Клавия Ганчева, от председателя на Общинския съвет Димитър Николов, общинските организации на ГЕРБ, ВМРО и БСП, „Зонта клуб“, ученици, обществени организации. На почетен караул застана VII ученически гвардейски отряд при СУ „Вичо Грънчаров“.
За делото на Елена Грънчарова припомни Галя Чохаджиева от Историческия музей в Горна Оряховица.
Елена Грънчарова е родена в Горна Оряховица през 1842 г. в семейството на Костадин и Паунка Писареви. Омъжва се за богат търновски търговец от Димиевия род, но не след дълго се връща в родния си град. Тук се омъжва повторно за вдовеца Моско Грънчаров, който има 4 деца.
По това време фамилията Грънчарови е една от най-будните. Моско и братята му Сидер и Вичо са по възрожденски отдадени на революционна и просветна дейност, а Елена се присъединява към делото им. През 1872 г. заедно с Вичо Грънчаров основават Женското дружество „Просвета“. През следващите години то работи в помощ на Окръжния революционен комитет, подготвящ Априлското въстание. Освен всичко, Елена е доверен куриер на комитета.
Но на 28 април 1876 г. в Горна Оряховица въстание не избухва. След предателство са арестувани някои от главните апостоли на I Революционен окръг, сред които Македончето и Иван Панов. Когато ги отвеждат през града, единствено Елена се осмелява да извика: „Внимавайте, за тези хора ще отговаряте пред руския консул!“.
Над Горна Оряховица надвисва тъмната сянка на разпрата с непокорните. Край Честово приижда башибозук, дошъл да руши и граби богатия търговски град. Обикаляйки от къща на къща обаче, Елена Грънчарова успява да поведе шествие към Търновския областен началник.
Още в началото на Търново водачката, яхнала бял кон, се изправя срещу Рауф паша и разказва за разбойническите банди. Едно заптие я събаря с приклада си, а тя го зашлевява. Стореното от смелата българка силно впечатлява Рауф паша, той сваля пръстен от ръката си и й го подарява с думите „Нека бъде волятата ти, българко! На! Вземи за твойта смелост“. После самият паша изпраща две турски роти да пазят Горна Оряховица от набезите на башибозука. Така днес града то и заради Елена Грънчарова, а днес тя е наричана Спасителката на Горна Оряховица.  
Но Елена има каузи и след Освобождението. През 1918 г. организира нов бунт – срещу продължаващото участие на България в Първата световна война и настъпващата стопанска разруха в града.  
През 2000 г. посмъртно Елена Грънчарова стана Почетен гражданин на Горна Оряховица, а през 2006 г. бюст-паметник, дело на склуптора Борис Борисов, е поставен в Алеята на възрожденците в парк „Христо Ботев“.

На 27.11.2012 г. Дамски инициативен комитет „Памет за Елена Грънчарова”, със спомоществователството на Ротари клуб Горна Оряховица – Лясковец, поставя паметен знак, който да указва на бъдещите поколения мястото, където почиват тленните й останки.


Ключови думи
Елена Грънчарова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати