Вторник, 04 Oct 2022
            
Общество

В Горна Оряховица почетоха паметта на Елена Грънчарова

  22.02.2019 14:47
В Горна Оряховица почетоха паметта на Елена Грънчарова

Паметта на Елена Грънчарова, наричана Спасителката на Горна Оряховица, бе почетена днес в града. Пред паметния й знак в парк „Никола Петров“ бяха поднесени венци и цветя.

В знак на признателност с минута мълчание за делото й благодариха ръководството на Общината, общински съветници, представители на политически партии, на „Зонта Клуб“, на ДГ „Елена Грънчарова“, ученици.


Тази година се навършват 96 г. от смъртта и 177 г. от рождението на Елена Грънчарова. Тя е в Горна Оряховица през 1842 г., умира на 24 февруари 1923 г. Признателното гражданство я погребва с големи почести на място, което се намира в днешния парк „Никола Петров“. За стоерното от Грънчарова за Горна Оряховица припомни зам.-кметът Йорданка Кушева. Дано сме достойни нейни наследници, каза зам.-кметът.


През 2000 г. Елена Грънчарова е обявена за Почетен гражданин на Горна Оряховица. На 27.11.2012 г. Дамски инициативен комитет „Памет за Елена Грънчарова”, със спомоществователството на Ротари клуб Горна Оряховица – Лясковец, постави паметен знак на Спасителката в парк „Никола Петров“. Неин бюст-паметник има и в „Алеята на възрожденците“ в парк „Христо Ботев“ в Горна Оряховица.


Ключови думи
Елена Грънчарова
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати