Събота, 13 Мар 2021
            
Култура

Възстановиха още един уникален стенопис от последната открита църква на Трапезица

  16.02.2020 14:39
Възстановиха още един уникален стенопис от последната открита църква на Трапезица

На 80 процента е възстановена стенописната композиция „Възкресение Лазарово” от откритата през 2018 г. църква № 23 на Трапезица, научи в. „Кореспондент” от доц. д-р Дияна Тотева от отдел „Християнско изкуство” в Регионалния исторически музей - Велико Търново. Тя беше на терен от началото на археологическите разкопки и на нея се падна отговорната задача да сглоби огромния брой – около 16 000, стенописни фрагменти. Композицията е добила вида си буквално в началото на 2020 г.

 „Възкресение Лазарово” е с размери 1,3 метра височина и 1,7 метра ширина. Тази големина на сцената е до някъде нормална спрямо самия обем на църквата, смята доц. Тотева. Така, с  композициите „Успение Богородично” (на западната стена) и „Сретение Господне” (на южната), за които в. „Кореспондент” пръв писа, очертаните сцени стават три.

„Ориентир, че това е точно тази композиция, беше една мъничка част от главата на възкръсващия Лазар. Много се надявахме, че фрагментите, които са открити в съответния квадрат и в близки дати, ще дадат резултат, за да може да се събере цялата композиция много по-бързо. Оказа се обаче, че фрагментите са доста по-разпилени, отколкото си представяхме отначало. Намирахме части от тях и в притвора, и в наоса на църквата. Това ни наведе на мисълта, че при падане на стенописите от стената доста от фрагментите са се разлетели из цялата вътрешност на храма”, разказва Дияна Тотева.

„Възкресение Лазарово” в композиционно отношение е традиционно изписана. В лявата част е представена гробницата на Лазар, със саркофага, на който похлупакът е повдигнат. Самата фигура на Лазар е обвита в текстилни ленти и изправена. До нея има фигура на мъж, който е закрил лицето си с ръка, според реставраторката, заради неприятната миризма от разлагащото се тяло. До мъжа е фигурата на Христос, който извършва възкресението. Има и още една група от мъже, която наблюдава чудото с удивление. В нозете на Христос, в молитвени пози, седят сестрите на Лазар – едната обърнала главата си към Лазар, а другата към Христос.

Липсващите фрагменти на композицията са в лявата й част, където е позиционирана мъжката група. Там ще се попълва, ако парчетата не са изначално повредени. Работата продължава, включително и в търсенето на фрагментите.   

Пак в края на миналата и началото на 2020 г. са събрани още няколко композиции с илюстрация на евангелски сцени. Това са „Благовещение”, няколко големи фрагмента с изображение на Исус Христос, вероятно от входа на църквата. Сглобяват се и няколко изображения от северната страна на църквата, където очевидно е бил разположен „Страстният цикъл” като стенописна украса. Има и още едно самостоятелно изображение на Христос, вероятно пак от този цикъл. Почти е оформена композицията „Носене на кръста”, което е подсказано от откритите изображения на воини.   

В хода на работата, която много наподобява реденето на пъзел, Дияна Тотева е открила части и от композицията „Кръщение Христово”, но засега от нея те са много малко.

„Докато се търсят парчета от една сцена, а в съзнанието ми се е запечатала друга, те се носят, за да се попълни следващата. Доста е бавен и мъчителен процесът. Работим изключително на доброволни начала, тъй като тепърва трябва да се търси вариант за целево финансиране по програма за цялостната реставрация. Самото изпълнение и подбора на материалите за поставяне на вече готовите композиции също няма да бъде достъпно и евтино. На следващия етап е изравняването на парченцата откъм гърба, защото стенописните фрагменти са с различна дебелина заради степента на захванатата мазилка. За да легнат на равна основа, те трябва да бъдат изравнени. Затова вероятно ще се търсят и още специалисти, които да помагат, за да се стигне до експонирането”, уточни специалистката.

Църква № 23 на Трапезица, открита от екипа на проф. Константин Тотев, е най-богато стенописваната църква от всички известни до сега на средновековната крепост.

Ана РАЙКОВСКА

    


Ключови думи
стенопис възстановиха Трапезица открита църква
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати