Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Със заупокойна молитва бе почетена паметта на Трифон Иванов

  13.02.2020 13:03
Със заупокойна молитва бе почетена паметта на Трифон Иванов

Със заупокойна молитва на футболното игрище, което носи неговото име, днес бе почетена паметта на Трифон Иванов. На възпоменателната церемония дойдоха десетки граждани, общественици, приятели, близки, футболистите от мъжкия отбор на „Етър” и от Детско-юношеската школа. Всички те сведоха глава пред легендарния защитник на националния отбор и Почетен гражданин на Велико Търново, който си отиде преди 4 г. на 13 февруари, само на 50-годишна възраст.
Траурният кът бе обсипан с цветя, а в негова памет прозвучаха трогателни слова. Защото Трифон Иванов беше не само изключителен и сърцат футболист, но и човек скромен, с голямо сърце, който никога не позволи славата да го възгордее.

Ето какво сподели неговият съотборник в „Етър” и приятел Бончо Генчев: „Трифон беше голям спортист, с много качества. Той притежаваше дух, самоотверженост, лидерство. Малко са епитетите за неговата личност. Изпитвам голяма благодарност от мое име и от страна на БФС, че по този начин се почита Трифон Иванов и му се оказва тази чест. И че това хубаво игрище носи неговото име. Благодарен, че много хора оценяват какво е допринесъл този човек за българския футбол и за града, от който е тръгнал. Много са ми спомените с него. Беше весел човек, на емоцията. Винаги стоеше на гребена на вълната. Когато трябваше да поведе националния отбор като капитан, той се справяше блестящо. Всички ние, като приятели и футболисти му благодарим за това, защото без него ние може би нямаше да постигнем всичките си успехи.”
Скъпи спомени за Трифон Иванов има и Емил Йорданов, който бе водещ на церемонията. „Трифон ми е разказвал. Като е играл в мач срещу „Манчестър Юнайтед, с Ерик Кантона в него, всички състезатели от „Рапид” - Виена са искали да вземат тениската на Кантона за спомен. Но тай казал: „Не, тази тениска ще я дам на Трифон Иванов”. След мача всички са заобиколили голямата звезда на „червените дяволи”, но Кантона влязъл в съблекалнята и дал тениската си от въпросния мач на Трифон. Аз като фен и на „Етър”, и на „Манчестър Юнайтед” не мога да ви опиша каква емоция изпитах. Беше ми обещал да ми я даде за музея на английския клуб, но се спомина. Другият ми прекрасен спомен с Трифон, с когото бяхме много добри приятели, е, че на всеки турнир, който организирахме за деца, лишени от родителска грижа, той винаги присъстваше. Много обичаше децата, играеше с тях, подаряваше им топки, снимаше се с тях. За мене, в сърцето ми, той ще си остане един прекрасен човек”.
„Трифон направи много за града, дано и той го зачита. И най-важното, нека младите бъдат много упорити! Без воля няма постижения. Всяко начинание синът ми искаше да го постигне с голям успех. Искаше да се наложи. И в спорта беше така, и в живота, но си отиде твърде рано. Като дете беше много палав и много упорит. Дано да го помнят с добро! А отгоре, каквото може да направи за града ни, да го стори и от там!”, каза за RegNews леля Маринка, майката на големия футболист.
 Днес официално бе открито и осветено футболното игрище „Трифон Иванов”. Зам.-кметът на Велико Търново и близка семейна приятелка Снежана Данева, която обяви това, бе особено развълнувана в днешния ден. „Трифон Иванов милееше за своя град и за развитието на спорта. Преди 4 години съдбата реши, че Туньо трябва да излезе и да играе в небесния футболен отбор на България. Днес отдаваме нужната почит към неговата памет, както и уважение към стореното от него по време на житейския му път. В памет на железния защитник Община Велико Търново ежегодно връчва награда за млад футболист от школата на ФК „Етър”, организира футболен турнир, поставена бе и паметта плоча на стадион „Ивайло”. В знак на това уважение и почит името „Трифон Иванов” вече носи и най-новият спортен обект във Велико Търново – футболният тренировъчен терен, изграден през миналата година. Вярвам, че докато тренират, младите футболисти ще бъдат още по-силно мотивирани да постигнат и надградят това, което постигна Трифон Иванов. Пожелавам на младите таланти от ФК „Етър” да бъдат здрави, да тренират усърдно. Бъдете сигурни, че от небето Трифон Иванов със сигурност се гордее с вас. На добър час на новия спортен обект! Бог да прости великия Трифон Иванов”, каза в емоционалното си слово Снежана Данева.
Футболното игрище „Трифон Иванов” отговаря на всички критерии на него да се играе професионален футбол. Според Бончо Генчев, ако вторият отбор на „Етър” влезе във „В” група, може да играе мачовете си на него. За което са нужни още подобрения като  съблекални и трибуни за зрителите.
Ана Райковска  
 

 


Ключови думи
Трифон Иванов игрище
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати