Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Разкриват паралелки с нови и търсени от бизнеса в областта професии

  11.02.2020 11:19
Разкриват паралелки с нови и търсени от бизнеса в областта професии

Държавният план-прием след 7 клас за учебната 2020/2021 г. бе представен днес от началничката на РУО – Велико Търново инж. Розалия Личева на заседание на Постоянната комисията по заетостта към Областния съвет за развитие. Той е съобразен с всички нормативни документи, както и с потребностите на работодателите и приоритетите за развитие на всяка община във Великотърновска област. Три са предложенията от училищата. „Има тенденция бизнесът да се обръща направо към РУО или към училищата, които са разпознаваеми от работодателите. Това е в следствие на многото срещи, които проведохме още от есента на миналата година”, коментира г-жа Личева.

1798 седмокласници ще завършат тази година основното си образование и те са с 37 повече от завършилите миналата година. За всички тях е осигурен прием в профилирани или професионални паралелки. 12 от тези ученици са със специални образователни потребности и със становище на Регионалния център за подкрепа, съобразно заболяването си, се насочват предварително по избрани от тях паралелки.   

 В 4 съвсем нови за Великотърновска област специалности ще се обучават бъдещите осмокласници. Това са „Водно строителство” по професия „Строителен техник” в ПСАГ „Ангел Попов”; „Рекламна графика” по професия „Дизайнер” в Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон”; „Производство на месо, месни продукти и риба” по професия „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост” – предложена от работодателите чрез гимназия „Максим Райкович” – Лясковец. Нова е и четвъртата специалност „Машини и системи за цифрово-програмно управление” от професия „Машинен техник”. Тя е предложена от бизнеса в град Павликени и ще се реализира в ПГ по аграрни технологии „Цанко Церковски”.

Още четири специалности можем също да наречем нови, до колкото по тях ще се извършва план-прием в общини, в които досега това не е било.  

 „Компютърна графика” от професия „Компютърен график” в СУ „Бачо Киро” – Павликени заменя профил „Предприемачески”. Другите са: „Електрообзавеждане на производството” по професия „Електромонтьор” в ПГ „Алеко Константинов” – Свищов; „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия” по професия „Хлебар – сладкар” е предложена от СУ „Климент Охридски” – Сухиндол и „Автотранспортна техника” по професия „Техник по транспортна техника” в ПГ по механизация на селското стопанство „Никола Златарски” – Златарица.

77 ще са паралелките в 8-ми клас в гимназиите през следващата учебна година

Най-много – 67, са във Велико Търново. От 81 заявени паралелки през 2019 г., изпълнени са 77 и затова РУО е решило, че това е оптималният брой, за да няма после закриване, ако в тях кандидатите са недостатъчни.

Изчислено е в тях да има средно около 24 ученици, за да има по-голяма пълняемост в сформираните паралелки. Допустимият брой паралелки е съобразен с броя на децата, които се обучават в съответната община. Само едно предложение на директор е отпаднало в предвидения план-прием и то е в Златарица. Тази година в града се обучават 28 седмокласници, а в общинския център има две гимназии. Този брой е достатъчен за сформиране на една паралелка от две специалности – „Автотранспортна техника” и „Производство на сладкарски изделия”. И двете са желани и подкрепени от работодателите, като предложението на РУО – Велико Търново е тази паралелка да бъде в СУ „Св. св. Кирил и Методий”.

За първа година МОН е изготвило списък на STEM профили и професии, които са оповестени на сайта на РУО. Става въпрос за IT, технически специалности, природни науки и математика. Общо за Великотърновска област 62,44 % от заявените паралелки трябва да бъдат в това направление като STEM профили и професии. По изчисления, за следващата учебна година, в някои общини като Стражица и Павликени, 100 % от професиите и профили са в него. Докато в общините Полски Тръмбеш, Лясковец  процентите са под 50. В Свищов и Горна Оряховица обаче са 80 %. Така средно за областта планирането е 68 % от учениците да са в профили и професии, които са в STEM направления. Като брой паралелки, това са 38 паралелки в професионални гимназии и 14 – в профилирани от общо 77-те.

В списъка със защитени професии и специалности се предвиждат 5,5 паралелки. В списъка на професиите, в които през следващите години ще има недостиг на специалисти има 11,5 паралелки. Общо за област Велико Търново, от 77 паралелки 17 са в тези два списъка.

Защитени професии ще се учат в следните училища:

ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” – Горна Оряховица: 1 паралелка „Полиграфия” и 1 паралелка „Трайни насаждения”;

ПГЖПТ „Никола Вапцаров” – Горна Оряховица -  „Осигурителни комуникационни системи в жп инфраструктура” – половин паралелка, 13 места; „Ръководител движение” - 1 паралелка.

Новата и защитена професия е „Производство на месо, месни продукти и риба” в СУ „Максим Райкович” в Лясковец.  Тук е предвидена половин паралелка.

В ПГАТ „Цанко Церковски” – Павликени както през миналата година, така и през тази се залага прием в специалност „Полиграфия” – 1 паралелка и в „Производство и преработка на мляко и млечни продукти” – половин паралелка.

Дуалната система, която представлява интерес заради пряката връзка между професионалното обучение и работодателите, ще бъде отново застъпена. 8 дуални паралелки се предвиждат за следващата учебна година в план-приема. От тях нова е „Моден дизайн” в ПГ по Моден дизайн – Велико Търново. От миналата година продължават: „Приложен програмист и електротехник” в ПГЕЕ „Ломоносов” в Горна Оряховица; в ПГХТ „Асен Златаров” – Горна Оряховица – „Полиграфист”, „Хлебар-сладкар” в СУ „Св.  св. Кирил и Методий” – Златарица. И трите паралелки в ПГАТ „Цанко Церковски” – Павликени - „Полиграфия”, „Оператор в хранително-вкусовата промишленост” и „Машинен техник” са дуални, като нова е само последната.

„Техник по транспортна техника” и „Техник-технолог по дървообработване” в Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов” са нови. „Хлебар-сладкар” в СУ „Климент Охридски” – Сухиндол също е нова и е заявена като дуална.

„Около 90 % от всички паралелки с подкрепа от страна на работодателите”, уточни още г-жа Личева.

Всички общински училища в областта вече са направили съгласувателните процедури със съответната община. А за държавните РУО ще съгласува с МОН след около две седмици. До края на април със заповед на началничката на РУО – Велико Търново план-приемът за след 7-ми клас по паралелки, училища и профили ще бъде утвърден.

Ана Райковска


Ключови думи
план-прием 7 клас нови професии
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати