Вторник, 16 Мар 2021
            
Други

Над 96% е изпълнението на планираните местни приходи през 2019 г. в Горна Оряховица

  08.02.2020 05:52
Над 96% е изпълнението на планираните местни приходи през 2019 г. в Горна Оряховица

Бюджет 2020 не бе подкрепен от групата на БСП в Общинския съвет с мотива, че са заложени твърде високи очаквания за местни приходи. Според социалистите има опасност те да не бъдат изпълнени и да не могат да се финансират дейностите, за които са разчетени. В предишни години обикновено споровете са били в обратна посока – че се залагат скромни очаквания като план, за да се реализира високо изпълнение.
В действителност изпълнението на плана за местни проходи през 2019 г. е много високо – над 96%. При приемането на бюджета са планирани приходи от 6 827 478 лв., постъпили са 6 580 143 лв. С натрупването на механизми, които да помагат на Общините да повишат събираемостта на своите данъци и такси, очакванията от повишаване на приходите, пък макар и скромно, не изглеждат толкова неоснователни.
Общините имат сравнително скромни възможности за собствени приходи. Основните пера са данъците върху недвижимите имоти и МПС-та, както и такса смет. В последните години за Горна Оряховица сериозно перо е данъкът върху придобиване на имущество, постъпленията от който нарастват всяка година. През 2018 г. по това перо в бюджета са влезли 645 000 лв., през 2019 – 751 000 лв, а планът за 2020 г. е 850 000 лева.
Увеличаването на приходите по този данък се дължат на голямото търсене на пазара на недвижими имоти в Горна Оряховица и увеличаващия се брой сделки през последните години. От друга страна е създаден механизъм, така че данъкът да се събира още при изповядването на сделката при нотариусите, които в 7-дневен срок трябва да уведомят съответната Община за извършеното прехвърляне на вещни права и заплатения местен данък. От миналата година има промяна и в определянето на застрахователната стойност на колите при продажба, което също трябва да повиши приходите в общинските бюджети.
Данъкът върху недвижимите имоти също има висока събираемост през 2019 г. и планът е изпълнен на 101%. Приходите от него са 1 012 801 лв. На практика събираемостта е висока не само спрямо плана, заложен от финансистите, а и спрямо реалното данъчно задължение на горнооряховчани. Според ръководителя на общинското данъчно звено Елица Пъшева е постигната 82% реална събираемост на данък сгради и такса смет от физически лица и 78% от юридическите. По-ниската събираемост при фирмите е заради няколко големи дружества в ликвидация, чиито задължения на практика са несъбираеми. Общината е вписана в списъка на кредиторите, но местният бюджет е последното място, до което ще стигнат приходите от разпродажбата на активите им.
Директната връзка между Агенцията по вписванията и Общината помага много за повишаване на събираемостта. Местните служби по вписванията също в 7-дневен срок информират за учредени, прехвърлени или изменени вещни права върху имоти и общинското звено прави служебни партиди за данъчно задължените лица.
От миналата година общинските данъчни имат право да откриват служебна партида и за лицата, които не са декларирали в 6-месечен срок придобити по наследство имот или МПС.
През 2020 г. пък влиза в сила промяна, която би трябвало да пресече практиката да не се вади акт 16 за готови сгради, за да се спестят данъци. Започва регистрация на новопостроени сгради, които са завършени в груб строеж към 31 декември 2019 г. и вече подлежат на въвеждане в експлоатация или издаване на разрешение за ползване. До 29 февруари 2020 г. възложителите на съответните обекти трябва да подадат информация в Общината. Те получават гратисен срок, като след изтичането му, дори сградата да е въведена в експлоатация или няма издадено разрешение за ползване, ще бъдат облагани с местни данъци и такси.
Резерв при събирането има за такса смет, където планът през 2019 г. е изпълнен на 88%, както и при събирането на данъка върху МПС, изпълнен на 90%. Най-голям ръст има при туристическия данък. Планът е изпълнен на 131,5%. Но пък приходите от този данък са пренебрежимо малки, за да се отразят сериозно на бюджета. За 2019 г. са били 5657 лв.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
местни данъци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати