Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Община Горна Оряховица основа фонд за млади медицински специалисти

  05.02.2020 14:55
Община Горна Оряховица основа фонд за млади медицински специалисти


Средства за подпомагане на млади медицински специалисти предвиди в бюджета си за годината Община Горна Оряховица. Сумата е в размер на 5 хил. лв. и е още една стъпка в посока привличане и задържане на медицински кадри в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Идеята е на управителя на Горнооряховската болница д-р Иван Иванов, внесена бе от кмета инж. Добромир Добрев, а реализираенто й получи одобрението на общинските съветници като част от Бюджет 2020.
Радвам се, че кметът инж. Добромир Добрев откликна на тази идея и я възприе още по време на предизборната кампания. Важно е да се прави всичко възможно да се предотврати оголването на Болницата откъм млади лекари и медицински сестри. Проблемът е повсеместен и засяга не само общински болници като нашата, но и областни. Затова трябва да търсим начини за решаването му, коментира д-р Иванов.
Според него усилията за привличане и задържане на млади кадри трябва да вървят редом с модернизирането на базата и на оборудването в МБАЛ „Св. Иван Рилски“.
В никакъв случай не бива да допускаме да няма кой да се грижи за притока от пациенти, категоричен е управителят.
Идеята е предвидените средства да бъдат използвани както за кариерното развитие на младите специалисти, така и за чисто битовите им нужди.
Важно е тези хора да усещат подкрепата не само на нас като техни колеги, но и на местната общност, да усещат, че са желани да останат, смята д-р Иван Иванов. Това е пътят не само за оцеляването на една болница, но и за това тя да бъде полезна, допълни още той.
Самата МБАЛ „Св. Иван Рилски“ дава над 20 хил. лв. за привличане на млади медицински специалисти. Болницата има сключени договори със специализанти и със студенти, чиито такси за обучение плаща. Срещу това новите кадри подписват договор, че ще работят в Горнооряховската болница поне 5 г.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
МБАЛ д-р Иван Иванов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати