Петък, 07 Oct 2022
            
Икономика

Без нови производства през 2019, Община Горна Оряховица остава най-голям инвеститор

  03.02.2020 06:27
Без нови производства през 2019, Община Горна Оряховица остава най-голям инвеститор

В очакване на големите инвестиции, които трябва да потекат към Горна Оряховица, когато се оформят новите индустриални зони, Общината остава най-големият строител и през 2019 г. Около една трета от всички издадени строителни разрешения през годината са за общински проекти, реализирани чрез собствено или европейско финансиране. В това число са ремонтите на улици, подмяната на канализация, саниране на три кооперации и една детска градина.
Нови производства през 2019 г. на територията на общината не са разкрити, но пък някои от вече съществуващите фирми правят значителни разширения и инвестиции в нови технологии. Някои от най-интересните примери всъщност са в Първомайци. Най-голямото горнооряховско село се оказва, че има сериозен бизнес потенциал. Без да шумят около себе си, собствениците на цех за оборудване на стени за спортно катерене са успели да наложат производството си и изнасят в цяла Европа. През миналата година те са направили разширение на производствената база и възнамеряват да разрастват още бизнеса си. Също в Първомайци фамилия Зеленкови разширява своя бизнес, като към осветителните системи добавя и машиностроене. Новият им цех е оборудван с най-модерните машини в бранша, твърдят хора, които разбират от машиностроене. Но и Зеленкови не държат да тръбят с новите си начинания.
Местни фирми са се насочили сериозно към постигането на енергийна независимост. Три сравнително големи фотоволтаични парка са изградени през годината. Със свои мощности са се сдобили „Бултраф” и „Прити”, а продължава изграждането на голям фотоволтаичен парк за нуждите на „Захарни заводи”.
Останалите бизнес активности през годината са най-вече в сферата на търговията и услугите. Бизнес хит остават козметични, фризьорски, масажни, маникюристки студия и въобще всякакъв вид центрове за разкрасяване. Те вече са близо 50 в Горна Оряховица, като надминават по брой баничарниците и закусвалните.
За съживяване на жилищното строителство още е трудно да се говори. Освен двете по-големи кооперации, които фирма „Зони” изгражда в „Пролет”, няма други кандидати за по-сериозни обекти. За сметка на това има известен ръст на строителните разрешения за изграждане на еднофамилни къщи.
През годината е издадено строително разрешение за един от най-дългоочакваните обекти в Горна Оряховица – басейните и хотелски комплекс към тях. Ще успее ли обаче инвеститорът Николай Атанасов да се справи за предстоящия летен сезон още не е сигурно.
Големият отсъстващ в списъка е „Гражданско летище Горна Оряховица”. Концесионерът определено се бави с инвестицията си. Миналата година приключи дълго проточилата се процедура по изготвяне на ПУП и генерален план, но от там насетне няма движение. А след няколко месеца изтича първият 4-годишен етап от концесията. По договор концесионерът трябва да направи в този първи етап по-голямата част от инвестицията – 22 млн. лв. от общо 32 млн. лв.
Засега големите инвестиции остават в бъдещето. На първо време обаче премиерът би трябвало да изпълни поетия предизборен ангажимент към Горна Оряховица и държавата да финансира изграждането на индустриалния парк до Летището. От там насетне инвестициите могат да станат и по-реални.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
строителни разрешения
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати