Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Икономика

Бум на фотоволтаиците и възраждане на жилищното строителство в Горна Оряховица през 2020 година

  05.01.2021 14:42
Бум на фотоволтаиците и възраждане на жилищното строителство в Горна Оряховица през 2020 година

Истински бум в изграждането на фотоволтаични системи се наблюдава в Горна Оряховица през 2020 г. Докато през предходната година Общината е издала три строителни разрешения за такива системи, през 2020 г. те вече са 23. Най-голямото съоръжение е на „Захарни заводи”, но и много други фирми, а и частни лица, се ориентират към собствено производство на електроенергия със соларни панели. Ако не беше тромавото присъединяване към мрежата на „Енерго Про”, вероятно щяха да бъдат и повече, смятат запознати с проблема горнооряховчани.

Другата добра новина за строителния бранш в Горна Оряховица през годината е възраждането на жилищното строителство. След голямата криза през 2009 г. то беше почти напълно замряло, с малки изключения на тук-таме еднофамилни къщи или пристроявания към вече съществуващи. През 2020 г. обаче има издадени 16 строителни разрешения за нови жилищни обекти. И вече не става въпрос само за къщи, но и за кооперации. Най-големите са кооперация с 9 жилища в центъра на града и друга кооперация с 36 жилища в зона „Север”.

Може и да е странно, но се откроява и интересът към хотелите. След като част от сградата на „Експресбанк” бе преустроена в хотел, предстои изграждане и на нов хотелски комплекс в местността „Бабенец”.

Има и доста нови бизнес обекти, които ще се изграждат не само в града, но и в големите селища на общината – най-вече в Първомайци и Поликраище.

Като цяло годината е била добра за строителните инвестиции в общината. Издадени са 112 строителни разрешения срещу 104 през 2019 г. В експлоатация са въведени 54 обекта срещу 58 през предходната година.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
строителни разрешения бум фотоволтаици жилищни сгради
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати