Вторник, 16 Мар 2021
            
Други

Специализираната прокуратура подхваща проблема с безводието в Свищов

  23.01.2020 13:55
Специализираната прокуратура подхваща проблема с безводието в Свищов

Досъдебно производство за безстопанственост е образувала Специализираната прокуратура във връзка с изграден в Свищов магистрален полиетиленов водопровод. Той е направен през 2010 г., но така и не е въведен в експлоатация заради непрекъснато авариране. В момента авариите са над 70, а всеки опит да се достави вода по него трае не повече от 2 седмици. В резултат над 30 хил. души от Свищов и селата Вардим и Царевец са обречени на често безводие.
Стойността на проекта за изграждането на съоръжението е 4 млн. лв. – половината теглила Община Свищов, а другата половина били отпуснати от МРРБ. Преди изграждането на полиетиленовия водопровод Свищов се водоснабдявал чрез метален, който е на повече от 60 г. Миналата седмица той също гръмна и остави домакинствата на сухо. Но въпреки че и по този водопровод има поне 30-40 перманентни аварии, които дори не се знаят къде точно са, на този етап той е единственият варианта за водоснабдяване на населените места.  
Вода имаме, но не можем да я доставим на хората, призна днес кметът на Свищов Генчо Генчев.
Именно той още през 2016 г. започва да търси правата на свищовлии от фирмата изпълнител. С „ВТ инженеринг“ са проведени много срещи, но всичките без съществен резултат. Първоначално извършителят отказва да изпълни гаранционното обслужване на водопровода. После все пак подменя само няколко участъка по дългото 8 километра трасе. Така на практика  проблемът си остава нерешен.
Поканихме хидроспециалисти от Техническия университет в София, които да направят анализ защо се случват тези аварии и защо гърми водопроводът. Според протоколите проектът не е направен добре и е изпълнен с некачествени материали. Оказа се, че това са полиетиленови тръби, с които в Турция поливат земеделски земи. И по никакъв начин не са за магистрален водопровод. По отношение на изпълнението не са спазени много от изискванията за хидравличните удари – на 4 атмосфери тръбите гърмят, а по проект трябва да издържат на 8-10 атмосфери, обясни Генчо Генчев.
Още тогава от Община Свищов пускат сигнали до Районната прокуратура в града и до Окръжна прокуратура – Велико Търново. И двете започнали преписки, а в края на 2017 г. и двете излизат със становище, че има безстопанствено отношение при изграждането на водопровода.
И в двете преписки са посочени лицата, които са отговорни за усвояването на средствата и изпълнението на проекта. И тъй като касае публични средства в големи размери, Специализираната прокуратура образува досъдебно производство. До края на февруари проверката трябва да приключи, събрани са допълнителни доказателства, надявам се в началото на март допринеслите за патовата ситуация, в която е Свищов, да си понесат отговорността, коментира кметът на Свищов.
8-годишната гаранция на полиетиленовия водопровод изтича в началото на 2020 г. Изпълнителят отказва да удължи гаранционния период, въпреки че на практика водопроводът не е функционирал и половин година. От своя страна Общината настоява гаранцията да се удължи със 7 г. – толкова, колкото съоръжението не е действало.
Има и друто нещо, което прави впечатление – гаранцията е освободена двайсетина дни след приключваенто на проекта, коментира Генчо Генчев.
По думите му над 300 хил. лв. струват на тогавашното общинско ВиК дружество ремонтите, които са правени по магистралния водопровод.
Тогава дружеството беше задължено да извършва ремонта. Част от сумата успяхме да възстановим чрез изпълнителя, но другата остана неразплатена към дружеството, а сега, съответно, към Община Свищов, обясни Генчев.  
Той не скри и друг проблем – с високото съдържание на манган във водата на свищовлии.
Търсим решение на проблема, не го прикриваме. Необходими са ни около 3 млн лв. допълнителен ресурс, с които да извършим ремонт на ремонта на магистралния водопровод, за да има градът нормално водоснабдяване. В края на 2019 г. имахме среща с МРРБ и МОСВ, предоставили сме всички нужни документи за подмяната на новия водопровод. Имаме уверенито, че през 2020 г. ще бъдат отпуснати целеви средства за подмяната на цялото трасе, коментира още Генчев.
В големия план на ВиК асоциацията пък Община Свищов е задала като приоритет изграждането на пречиствателна станция, която да реши проблема с мангана. Още през 2017 г. с тогавашния министър на регионалното развитие Николай Нанков е разговаряно, че трябва да се проучи какъв вид и къде трябва да бъде позиционирана станцията.
Сега има мобилни станции, които се поставят на самия изход, от помпените станции към магистралния водопровод. Една такава обезманганителна станция струва 7-8 млн лв. Предстои при изготвянето на предпроектните проучвания, които стартира през т. г. „ВиК Йовковци“, да бъде уточнено какъв вид пречиствателна станция за обезманганяване е нужна. Средствата следва да са от Европейския съюз, допълни свищовският кмет.
Той припомни и че през 2019 г. по Програмата за управление на отпадъците в Свищов са подменени 60% от тръбите. Амбицията на местната власт в града е до края на мандата процентът да стигне 90. Средствата за подмяната са собствени и на „Вик Йовковци“.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
водопровод Свищов Генчо Генчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати