Събота, 13 Мар 2021
            
Други

Генчо Генчев стана Личност на 2019 г. в конкурс на Националната асоциация на доброволците

  21.01.2020 10:34
Генчо Генчев стана Личност на 2019 г. в конкурс на Националната асоциация на доброволците

За Личност на 2019 г. бе обявен кметът на Свищов Генчо Генчев в конкурс на Националната асоциация на доброволците в България. Генчев бе класиран на първо място от петчленна комисия в надпреварата, организирана по повод Международния ден на доброволеца 5  декември.
Неговата награда обаче не е единствената за Свищов в конкурса – Доброволното формирование към Община Свищов зае второ място в категорията „Доброволно формирование на 2019 г.“, в която остана само на една точка от победителя – формированието към Община Белица. Гласуването в тази категория бе извършено по точкова система, която включва гласа на всеки член от комисията, брой произшествия през 2019 г. на съответното ДФ и брой получени гласове на facebook страницата на НАДРБ, отчетени към 12.00 часа на 17.01.2020 г.

От Националната асоциация на доброволците припомнят фактите, поради които Генчев стана Личност на 2019 г.:

„В продължение на четири години Генчо Генчев показва последователност и чисто човешка съпричастност, която допринася за подобряването качеството на живот на хората в цялата община Свищов. Без да се крие зад институцията, която представлява, той е винаги на терен и се раздава с всички възможни сили и средства.
Като кмет на община Свищов, още през 2016 година, г-н Генчев инициира и подпомага реализирането на проект „Създаване на Кризисен център към кметство Овча могила“, по програма „Местни инициативи“, който е първият в България Кризисен център за борба с пожарите, бедствията и катастрофите.
Личната му ангажираност при реализирането на този първи по рода си проект предоставя възможност за отлично партньорство между Доброволното формирование „BT 47-01” към Община Свищов с екипите на РСПБЗН — Свищов и спешна помощ. С прилагането на тази практика се доказва отговорно отношение и еднаква загриженост към всеки жител на община Свищов, независимо на какво разстояние от общинския център е неговото местоживеене. Освен безспорната полза от адекватна реакция при кризисни ситуации, проектът рефлектира и в аспект на засилване доверието на жителите на общината към Доброволното формирование и институциите.
Благодарение на реализирания по идея на Генчо Генчев проект, към днешна дата Доброволното формирование е основна част от екипа на Кризисния център, а доброволците целогодишно повишават своя опит и получават високи оценки за това. Само през последните 11 месеца членовете на формированието са се включили в 78 дейности, изискващи оказване на помощ, от които активно участие в две бедствени положения и голямо наводнение на територията на община Свищов. Активното съдействие, адекватната и бърза намеса на г-н Генчев, заедно с успешната координация между институциите на всички нива, е била изключително важно за бързото овладяване на критичните ситуации. 24-часова готовност на Генчо Генчев да помага на хората не само в критичните моменти, но и след това, когато имат нужда да се изправят и да продължат, го правят личност добротворец. Личност, която без да претендира или парадира с доброто, което е направил, е пример за последователност в действията, съпричастност към нещастието на другите и най-вече активно ангажиран с това да бъде в полза на обществото.
След като подпомага реализирането на проект „Създаване на Кризисен център към кметство Овча могила“, по инициатива на Генчо Генчев в община Свищов се реализира и проектът „Единни стандарти, повишена координация — обща сигурност“, финансиран по програма “INTERREG V-A ROMANIA-BULGARIA” 2014-2020, чиято основна цел е надграждане и разширяване капацитета на Доброволното формирование и Кризисния център в с. Овча могила. Планираните дейности са насочени към изграждане на трансгранично партньорство за координирани действия при кризи, като е закупена модерна техника за осигуряване на адекватни реакции в кризисни ситуации и бедствия. Г-н Генчев активно подпомага дейността и на Младежките противопожарни отряди в община Свищов, където са изградени и активно действат 2 броя. Благодарение на реализирания по трансгранично сътрудничество проект също бяха осигурени и доставени съоръжения за обучение и тренировки на MПO“.

Връчването на наградите бъде на ежегодния конкурс „Пожарникар на годината”, който ще се проведе на 7 февруари 2020 г. (петък) от 11.00 часа в Националния дворец на културата – зала 6.


Ключови думи
Генчо Генчев Доброволно формирование Свищов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати