Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Чаровният Митко от Свищов бе най-малкият участник и призьор във фотоконкурса на НВУ

  15.01.2020 17:51
Чаровният Митко от Свищов бе най-малкият участник и призьор във фотоконкурса на НВУ

Първокласникът Митко – Димитър Иванов.от свищовското училище „Николай Катранов” е най-малкият участник във фотоконкурса, организиран от НВУ „Васил Левски” на тема „България – най-красивата страна в света”. Той се представи със снимка на Първо българско читалище „Еленка и Кирил Аврамови” и се класира на трето място в неговата категория „Ученици”. Днес във фоайето на РБ „П. Р. Славейков” бе награждаването на участниците, придружено с изложба на 40 избрани фотографии от конкурса . А музикалният акцент бе изпълнението на цигулари от школата в Младежкия дом.

Митко беше придружен от класната си ръководителка Петя Попова. Малкият фотограф прави снимки откакто мама има фотоапарат и казва, че му е забавно „да снима разни нови неща”.  

Над 300 фотографи от цялата страна – ученици, курсанти на НВУ и студенти от други вузове на възраст от 10 до 25 г. се представиха със 600 снимки, запечатали знакови места и паметници в  България, както и красивата  й природа.

Конкурсът на Военния университет е пети поред, като тематиката си сменя всяка година. „Тази година географията се разшири. Имаме участници от Кърджали, Стамболийски, Гоце Делчев, Петрич, все места, които досега не са се включвали в конкурса. Трудно беше да отличим най-добрите фотографии, като единственото условие е да не са обработвани с компютър, защото търсим идеята, а не професионализма. Извън класирането, защото не отговарят на условията заради възрастовото ограничение, участваха и двама 33-годишни. Просто, много искаха да покажат фотографиите си.”, разказва гл. ас. Николай Долчинков, преподавател във Военния университет и организатор на конкурса.

 Лично началникът на НВУ полк. Иван Маламов връчи наградите на призьорите, някои от които отсъстваха, защото са от по-далечни места. Във всяка от категориите бяха отлични повече от 6 участника. Първа награда сред курсантите и студентите на НВУ е за Михаела Лазарова с творба „Крушунските водопади”, а първенец сред студентите от други висши училища е Ивайло Иванов – студент в Пловдив с фотография, озаглавена „Между два свята”. В категорията „Ученици” на първо място е класирана Памила Атанасова – ученичка от ОУ „Бачо Киро” – Павликени. Момичето не можа да вземе лично наградата си, затова пък заелата второ място - Никол Саламанова от СПГ по икономика - Велико Търново, с творба „Кукери“ присъства на награждаването.

Студентският съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” също връчи книги на отличените участници.

Ана Райковска  

 


Ключови думи
фотоконкурс НВУ награждаване
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати