Сряда, 28 Сеп 2022
            
Други

За новогодишните традиции и обичаи на четири балкански държави разказаха студенти- филолози от ВТУ

  09.01.2020 19:05
За новогодишните традиции и обичаи на четири балкански държави разказаха студенти- филолози от ВТУ

Библиотечно-информационният център по „Гръцки език и култура” към Филологическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ днес беше домакин на културна проява.
Студенти, изучаващи гръцки, румънски, български и сръбски език, изнесоха презентация на тема: „Новогодишни традиции и обичаи в Гърция, Румъния, България и Сърбия”. Участниците и гостите на събитието имаха възможността да научат повече за културата и традициите на балканските народи, названия на новогодишни ястия и десерти от гръцката, румънската, българската и сръбската кухня. За младите хора бе подготвена кръстословица с въпроси за балканските държави.
Гости на събитието бяха Н. Пр. г-н Мариос Кундуридис, извънреден и пълномощен посланик на Република Кипър в България; доц. д-р Димитър Димитров, заместник-ректор по международното сътрудничество, проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет; чуждестранни лектори и преподаватели, студенти, ученици от Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Велико Търново.

През годините специалностите „Приложна лингвистика. Два чужди езика с международен туризъм“, „Балканистика“, „Приложна лингвистика с информационни технологии“, „Транслатология със славянски и балкански език“ и „Педагогика на обучението по български език и чужд език“ се утвърдиха като атрактивни и перспективни за младите хора, следващи във Великотърновския университет. Специалностите целят да подготвят лингвисти и преводачи, които придобиват обща и специализирана подготовка.

 


Ключови думи
новогодишни обичаи студенти филолози посланик
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати