Събота, 01 Oct 2022
            
Други

Търновци забравят за климатиците през зимата и ги ремонтират с идването на жегите

  29.12.2019 16:34
 Търновци забравят за климатиците през зимата и ги ремонтират с идването на жегите

Въпреки че много великотърновци се отопляват на климатик през зимата много голяма част от тях се сещат за профилактика едва през горещите месеци. Тогава обаче е бумът на търсенето и фирмите буквално не смогват с монтажа и ремонтите.
Като цяло климатиците се ползват повече за охлаждане отколкото за отопление, защото през зимата има алтернатива. Много хора имат локално или централно парно, други пък са газифицирани, а трети ползват конвектори. Затова климатикът остава на заден план зимата и дори да се развали неговите собственици търсят специалист едва през лятото.
„Никой не слуша прогнозата и не го интересува. Докато не стане 40 градуса не идват при нас. Не можем да поемем поръчките, монтажите, ремонтите. Винаги съветвам клиентите по-рано да дойдат при нас, но те не слушат”, споделя Васил Василев, който търгува с климатици във Велико Търново от години. По думите му през лятото идват и хора, които знаят, че климатика им е повреден още от април.
Купувайки си климатик всеки клиент трябва да е наясно с кубатурата, която иска да охлажда или отоплява, категоричен е Васил Василев. „Един климатик, на който в България му казваме 12-ка, отдава мощност около 3,6 kw. Една стандартна стая от 20 квадрата и височина 2,6 м. прави 52 кубика. За отопление ни трябва 60 w на кубик, а за охлаждане 50 w. По този начин се смята дали ще бъде ефективен климатика”, твърди специалистът. По думите му всеки потребител трябва да знае, че една 12-ка може да се справи с не по-голямо помещение от 20 квадрата. Доста хора обаче вземат по-малък климатик, но го слагат в голяма стая. По този начин се съкращава животът на климатика, който обикновено е 7-8 години. При неправилно използване обаче може да се наложи подмяна още на първата, убеден е Василев.

Михаил МИХАЛЕВ

 


Ключови думи
климатици зима
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати