Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

На ул. „Родопи“ в Горна Оряховица протестираха срещу тежкотоварния трафик

  10.12.2019 13:46
На ул. „Родопи“ в Горна Оряховица протестираха срещу тежкотоварния трафик

На символичен протест излязоха днес живеещи на ул. „Родопи“ и съседни й в Горна Оряховица. Повод за него бе минаването на тежкотоварния трафик буквално на метри от прозорците им. Проблемът е от години, но случка от 3 декември изкара хората на улицата. Тогава, завивайки на светофара на кръстовището на улиците „Родопи“ и „Отец Паисий“, камион закачи с ремаркето си част от уредбата и пътен знак и ги събори.
Добре, че не е имало тогава хора на мястото, иначе пак щяхме да почнем да търсим кой е виновен. Преди години през този участък – от светофара по ул. „Родопи“ до бул. „Св. княз Борис I“, не преминаваха тежкотоварни камиони. Вървяха по Честово – „Захарни заводи“ – Митница и обратно. Повечето от автомобилите отиват именно на Митницата и точно против това е нашето недоволство - не сме съгласни да минават по нашата улица. Промяната я превърна в магистрала. Преди години един камион на кръстовището на „Родопи“ и „Странджа“ беше ударил павилионче. За щастие нямаше пострадали, но всеки път ние тръпнем при преминаването на тежкотоварни автомобили. Слава на Бога, че не се е стигало досега до нещо по-сериозно, и дано не се стига. Защото тогава вече ще търсим причини, кой, какво, що... Засега не сме се обръщали към Община Горна Оряховица – първоначално камионите бяха по-малко, но вече не е така. Постоянно се страхуваме, денонощно. Редовно сутрин тръгват още към 4 ч. И точно срещу Хлебозавода превключват скоростите и ние скачаме и се чудим земетресение ли има. Апелираме към всички, от които зависи, да се вземат мерки, за да не се стигне до невъзвратим инцидент, коментира Евдокия Иванова, която живее на ул. „Родопи“ 37.
Моля да се обърне внимание и на стеснението по ул. „Родопи“ в горната й част. Има опасност за блоковете на номерата 19, 21, 23. Доколкото знам, канализацията не е подменяна от години, а тежките камиони увеличават риска. Говорим и за опазване на околната среда. Вярвам, че макар и малко, но ще се постигне намаление на замърсяването със спирането на камионите през града. Те нямат работа в града, да не говорим, че минават покрай Болницата, категорична е и Нели Стоева.
Преди няколко години видях с очите си как от преминаващ по ул. „Родопи“ ТИР паднаха две гуми. Не ми се мисли какво можеше да стане, ако имаше кола след него. Плюс това защо трябва да минават през два светофара – на кръстовищата с „Отец Паисий“ и със „Св. княз Борис I“, пита и Гинка Захариева .
Проблемът се усеща дори на съседните на ул. „Родопи“. Живеещи на ул. „Бузлуджа“ например също постоянно са в чуденка камион ли минава, или има земетресение. Чинии се тресат, полилеи се люлеят, споделиха хората.
Нека бъдем разбрани правилно. Наясно сме, че от Община Горна Оряховица не могат да бъдат навсякъде, затова сме се събрали днес тук – да покажем какъв е проблемът. Надяваме се да ни обърнат внимание, иначе обмисляме да направим жива верига, казаха още те.
Разбирам притесненията и недоволството на хората напълно. До 2 г. трябва да влезе в сила нова организация на движението в Горна Оряховица. Настоящата не е променяна от поне 10 г. Ще заделяме средства за изготвянето й, а приоритет ще бъде централната част на града. Знаете, че в близост до ул. „Родопи“ има складове и на този етап няма откъде другаде да върви тежкотоварният трафик. При всички положения имаме предвид района при изготвянето на новия план, коментира за RegNews кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
протест трафик ул. "Родопи" Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати