Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

Социалните работници в Горна Оряховица стачкуваха предупредително

  27.11.2019 11:32
Социалните работници в Горна Оряховица стачкуваха предупредително

Работа за час спряха днес социалните работници в Горна Оряховица. С предупредителната стачка те заявиха категоричните си настояване за достойно заплащане на труда им. Въпреки положените усилия – внесени искания, многократни срещи и преговори с директори и министри, правителството продължава да гледа на нас като на недолюбеното си дете, казват социалните работници.
Общо 7 искания поставят работещите в сферата, като основното е повишаване на заплащането.
Настояваме стартовата заплата да бъде поне 1000-1200 лв. Преди 6-7 г. отпадна класът прослужено време, така днес получаваме само основно трудово възнаграждение от около 660 лв. С вдигането на минималната работна заплата от 1 януари догодина на практика ще станем работещи бедни и може би ще се наложи да влезем в Дирекцията не като нейни служители, а като клиенти. Може би 90% от колегите в Горна Оряховица са започнали трудовия си път тук, не са имали друго работно място. Не получаваме ваучери за храна, а парите за работно облекло са 200 лв. годишно. Настояваме те да станат поне 450 лв., обясни Марина Димитрова, председател на синдикалната организация на КТ „Подкрепа“ в Дирекция „Социално подпомагане“ в Горна Оряховица.
Настояваме още назначаваните в социалната сфера да бъдат поне бакалаври. Сега всеки, който завърши средно образование, може да постъпи на работа в системата. И това е първопричината да държат ниското трудово възнаграждение.  Оправданието е, че в някои населени места трудно се намират кадри. Но ние не разбираме защо трябва навсякъде да страдаме от тази политика. Защо просто не адаптират условията и където е нужно, да си назначават хора със средно образование? Но тук, при Университет, който произвежда кадри, и всички при нас са с по 1-2 магистърски степени, да ни принизяват по този начин, не сме съгласни. В Дирекцията в Горна Оряховица всички сме с висше образование, почти всички имат втора магистърска степен – психология, социална педагогика... И нищо. Насреща получаваш 600 лв., което е твърде унизително, коментира още Димитрова.
По думите й социалните работници настояват и медицинските прегледи, които им се провеждат от Агенцията на всеки 2 г., да бъдат в Поликлиника или в специализирани кабинети, а не както сега всяка Дирекция да обособява помещение за целта.
Тук сме хора, които си обичаме работата. Но за да бъдем полезни на хората, първо трябва да бъдем полезни на семействата си. Категорични сме, че работим по българското законодателство, не по някакъв норвежки модел. Не отнемаме деца, не прокарваме чужди идеологии. Смятам, че и това заслужава уважение – не само от страна на хората, които обслужваме, но и от държавата. Затова този път сме категорични в исканията си, каза още Марина Димитрова.
Според това в каква степен ще бъдат удоволетоврени исканията им, на национално ниво ще се решава как ще продължат стачните действия.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
стачка социални работници Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати