Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други

В Гимназията по туризъм предложиха вдъхновяващи идеи за по-добър свят

  22.11.2019 13:56
В Гимназията по туризъм предложиха вдъхновяващи идеи за по-добър свят

Младежкото предприемачество във Велико Търново за устойчиво развитие.
Така е именуван иновационният лагер, който се проведе на 19 ноември в най-голямата професионална гимназия в областта – Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново. Форматът, с участието на повече от едно училище, се организира за първи път във Велико Търново.
Домакин и организатор на инициативата е учебната компания Boyar Dreams - school company с ръководител инж. Славка Проданова.
В иновационния лагер участваха по четирима ученици от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“, ПГСАГ „Ангел Попов“, Професионална гимназия по моден дизайн.
По традиция казусът бе зададен от JA Bulgaria - домакин на Световната седмица по предприемачество от 2008 г. По примера на „Капачки за бъдеще“ тийнейджърите трябваше да предложат друга вдъхновяваща публична идея, заразяваща общността и отново да е с екологична, социална или социално-екологична насоченост.
Менторите на отборите бяха студенти от специалност Туризъм в Стопанския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Съорганизатор на иновационния лагер бе ЕИЦ - Европа Директно - Велико Търново / Europe Direct - Veliko Tarnovo
Критериите, по които бяха оценени предложените идеи, са глобалните теми на Световната седмица на предприемачеството за 2019 г. - образование; екология; включеност и политика.
Първо място и награда за „Най-приложима идея“ получи „Разделяй, рециклирай, реставрирай“. Младите хора вярват, че могат да събират кашоните, използвани от търговските вериги, хотелите и ресторантите, да ги рециклират, а със събраните средства да възстановяват културно-исторически обекти.
Екип „Алфа“ спечели второто място с идеята си „Екокомплекс“. Чист въздух; икономия на енергия чрез умно строителство; стимулиране на местни производители на различни видове стоки; строителство в обезлюдени райони, в които ще създават и нови работни места - това бяха акцентите в идеята. Усмихнатите момичета заслужено грабнаха и наградата за „Най-добра презентация“.
Третото място бе за екип „Екобудители“. Те ще формират екологичното мислене, обхващайки и децата, и родителите, и обществото – работодателите ще осигуряват безплатна уикенд почивка на своите служители с екологична „мисия“, в която могат да се включат и техните деца – да почистят терен, да засадят дърво, да облагородят парк; в училищата ще се ползват водни дъски; образователните видеа, представящи уикенд почивките с мисия, ще са всяко междучасие на общодостъпни места в и извън училище. Екобудителите получиха и награда за „Идея с обществена полза“.
Наградата за „Най-иновативна идея“ получи екип „Екологичен съюз“. Според младите хора, през 2170 г. всички държави ще бъдат обединени в Екологичен съюз, за да се справят с промените в околната среда, обхванали целия свят. Ретроспективно представиха етапите на изграждане на този съюз, връщайки се в далечната 2020 г. Тогава е стартът на използване на приложението TrashЯж, което с различните си мисии популяризира екодейности и стимулира производството и употребата на био продукти.
Журиращи бяха Пенка Игнатова – икономист, директор на Дирекция „“Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново; Олга Манчева-Али - aсистент д-р по управление от катедра „Туризъм“ на Стопански факултет от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“; Аделина Александрова – маркетолог, управител на хотел „Премиер“; Ангел Гушев – математик, директор на ПМГ „Васил Друмев“; Татяна Данчева – икономист, директор на ПГТ „Д-р Васил Берон“ и Камелия Лесичкова – управител на учебната компания Boyar dreams.
И всички присъстващи си обещаха да се видят през март, в Световната седмица на парите. Тогава ще бъде финансовият лагер – 24-часов маратон в търсене на решения на финансовия казус.


Ключови думи
ПГТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати