Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Ученици от Хуманитарна гимназия пресъздадоха студентския бунт в Гърция от 1973г. (СНИМКИ)

  20.11.2019 16:22
Ученици от Хуманитарна гимназия пресъздадоха студентския бунт в Гърция от 1973г. (СНИМКИ)

Ученици от Клуба по Гръцки език и култура "Аристотелис" в Профилирана хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" отбелязаха с възстановка студентското въстание в Гърция през 1973-та година. Възпитаниците на най-старото училище в града влязоха в ролята на студентите, които преди 46 години успяват с действията си да доведат до освобождението на народа от военната хунта в страната. Учениците излязоха с плакати и лозунги досущ като събитията от 1973-та година. Те скандираха „свобода“ и „долу хунтата“.
„Днес ние отбелязваме силата на младите хора, които променят света. Гърция е управлявана от военна хунта от диктатурата на военните. Демократичното движение на студентите, техните стачки прерастват във въстание в атинската Политехника. Именно затова днес е забранено на полицията да влиза в университетите, като по този начин се пази тяхната автономия. Силата за промяната към по-добро е в младите хора“, каза директорът на ПХГ Павлин Витанов.
Възстановката завърши с рецитал на стихотворения от гръцките поети Сеферис и Янис Рацос и едноминутно мълчание в памет на загиналите студенти. Ръководителят на Клуба по гръцки език и култура Пламена Василева зарадва гостите на събитието с торта във формата на гръцкото знаме.
Специални гости бяха ръководителят на Катедра "Класически и източни езици и култури" доц. д-р Димитриос Румпос, както и главният мениджър на Служба по трудова медицина “ДАНИ МЕД СДИ” Станислава Трънкова, която от скоро е и преподавател в гимназията.
През 1973-та г. правителството изпраща танкове да потушат студентския протест в Техническия университет в Атина. Демонстрацията е смазана, но няколко месеца по-късно пада и военният режим в Гърция. На тази дата и до днес студентите в Гърция отдават почит към загиналите по време на бунта в Атинската политехника. Преди няколко дни шествието беше поведено от бившия премиер Алексис Ципрас.

 


Ключови думи
въстание Хуманитарна гимназия възстановка ученици Гърция
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати