Сряда, 28 Сеп 2022
            
Други

Велико Търново отбелязва 834 г. от въстанието на Петър и Асен

  26.10.2019 08:31
Велико Търново отбелязва 834 г. от въстанието на Петър и Асен Уикипедия

834 години от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава и Димитровден ще бъдат отбелязани днес във Велико Търново.
Програмата започва в 9,30 часа с празнична света литургия в църквата „Успение Богородично”. В 11 часа от храма ще тръгне литийно шествие до църквата-музей „Св. Димитър Солунски”. Там 15 минути по-късно вр. и. д. кмет на Община Велико Търново Снежана Данева-Иванова ще произнесе празнично слово. Приветствие от името на Областното представителство на Камарата на строителите ще отправи Ина Минчева-Кържилова, а благодарствен молебен ще отслужи свещеноиконом Славчо Иванов.
Освещаване на курбан и фолклорна програма с участието на ПФА „Искра” също са 1аст от програмата за днешния празник. Тя ще завърши в 20,00 часа с излъчването на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.
Организатори на събитието са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей, Великотърновската света митрополия, Камарата на строителите – Велико Търново и НВУ „Васил Левски”.


Ключови думи
въстание Петър и Асен
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати