Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Професионалната гимназия по туризъм подписва договор за сътрудничество с училище в Охрид

  19.11.2019 13:25
Професионалната гимназия по туризъм подписва договор за сътрудничество с училище в Охрид

Професионалната гимназия по туризъм в старата столица „Васил Берон“ ще подпише договор за сътрудничество Общинското огостителско и туристическо училище „Ванчо Питошески“ в Охрид, съобщиха ръководствата на двете учебни заведения. Делегация от Северна Македония в момента е на посещение във Велико Търново, а представители на ПГТ „Васил Берон“ вече са били в западната ни съседка през септември.
Двете училища на практика са сходни и развиват еднакви дейности. Сходни са и градовете Велико Търново и Охрид, които развиват туризма, сподели учителят и общински съветник Евгени Коев.
„Гимназията работи по проекти от 2002-ра година, като целта е да развиваме професионалното образование в нашето училище. За тези 15 години изградихме дългосрочни партньорства от повечето европейски държави. Насочихме вниманието си за сътрудничество с училища от Македония и Сърбия, направихме няколко опита да кандидатстваме по проекти за сътрудничество, но не успяхме. Но пък тази година се свързахме с колеги от Охрид, за наша радост те ни приеха сърдечно и се съгласиха да сключим договор. Търсим какви са възможните насоки за общо сътрудничество и договорът да не остане само на хартия. А реално да има дейности, които заедно ще свършим. На първо време можем да участваме заедно на международни състезания. Следващата насока е провеждането на стажовете. Наши деца могат да провеждат стажове в Охрид, а техни във Велико Търново. Не случайно двата града са побратимени и са своеобразни туристически центрове. Ние ще продължим да търсим възможности за кандидатстване съвместно по проекти“, сподели директорът на ПГТ „Васил Берон“ Татяна Данчева.
„Искам да изразя голямата си благодарност към домакините ни за топлото и сърдечно посрещане. Охрид е най-големият туристически център в Македония, а и Велико Търново е един от туристическите градове в България. Това ни дава основание да сключим такъв договор и нашето и вашето училище да имат добро партньорство. Искаме наши ученици да дойдат в Търново и обратно, за да видят как се работи на двете места. Искам да участваме и по международни проекти и да имаме ползотворно сътрудничество. Имахме и кратък прием при кмета и председателя на местния парламент. Благодаря им за посрещането“, сподели директорът на Общинското училище Мариан Радевски.
В македонското училище се учат 220 ученици. Там гимназистите се обучават по три години за готвачи и сервитьори, а по 4 години в специалностите за хотелиерство. ПГТ „Васил Друмев“ е първото училище в България, с което Общинското училище в Македония сключва договор за сътрудничество.
 

 


Ключови думи
Васил Берон училища ПГТ сътрудничество Македония
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати