Събота, 13 Мар 2021
            
Политика

БСП остана без място в ръководството на Великотърновския Общински съвет

  18.11.2019 21:04
БСП остана без място в ръководството на Великотърновския Общински съвет

„Лошо започваме мандата си, колеги!” – тази перифраза на култовата реплика от филма „Вчера” от страна на председателя на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов беляза и втория избор на негови заместници на днешната извънредна сесия. Да припомним, че на тържественото заседание участието в избирателната комисия на кандидата за зам.-председателско място Тодор Тодоров от „Алтернативата на гражданите” скара местните парламентаристи и разбуни духовете. Днес той си направи отвод, за да може да участва в избора. На негово място общинските съветници избраха Гюнай Далоолу. Но, отново се чуха гласове, несъгласни с процедурата. Калоян Янков от Демократична България Обединение възрази, че преди да се пристъпи към избор, трябва да се отмени вече взетото решение от първото заседание и тогава да се прегласува, което не беше сторено. Без одобрение остана и предложението му и в избирателната комисия да има поне един член на ДБО, която се явява четвърта политическа сила в местния парламент. Преди това той си направи отвод и предложи Елена Чамуркова. „Процедурата е опорочена”, извика от мястото си Стоян Витанов от БСП и заяви, че петима от колегите му няма да гласуват за зам.-председатели.  А Николай Илчев от БСП преди това си направи отвод протестирайки срещу процедурата.

В крайна сметка, до тайно гласуване стигнаха предложените кандидати от първото заседание, а най-много гласове събраха Росен Иванов (ГЕРБ), Тодор Тодоров („Алтернативата на гражданите”), но предложен от ДПС, Юлия Тонкова (ВМРО) и Калина Широкова (БДО). Те са новите зам.-председатели на Общинския съвет. Без място в председателския съвет остана БСП. Освен избор на заместник-председатели на днешната сесия се взеха и други важни решения. В началото на сесията обаче клетва като общински съветник положи Пламен Петров от БДО, на мястото на отказалия се Любен Велчев. Председателката на ОИК Десислава Йонкова тържествено му връчи удостоверението.

12 постоянни комисии ще действат във ВТОС през следващите 4 години, реши местният парламент. Бяха избрани амблок както членовете, така и председателите им.

Комисията по устройство на територията, транспорта и паркирането се оглавява от Пламен Петров; по бюджет и финанси – Калина Широкова; по земеделие, гори и опазване на околната среда – Йорданка Стефанова; по нормативно-правната уредба и обществен ред – Гергана Евтимова; по образование, наука и култура – Валерия Дончева; по икономическите въпроси, стопанска политика, инвестиции, европейско сътрудничество и международни връзки – Росен Иванов; по общинска собственост – Георги Марков, надзорен съвет по приватизация и следприватизационен контрол – Валентин Точков.  Десетата комисия по спорта, туризма, децата и младежта се председателства от Деян Куздов, следващата – по проблемите на гражданското общество и борбата с корупцията – от Николай Илчев, а последната  - по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество – от Николен Стойнов.

 Двамата представители на Общинския съвет в Комисията за номиниране на кандидатите за Академичната награда на Община Велико Търново са Нейко Генчев и Иван Александров, реши още местният парламент. Тя се връчва по традиция около студентския празник – 8 декември.

Пет политически групи се оформиха в новоизбрания Общински съвет по постъпили заявления. Едната е Либерално демократична алтернатива на гражданите, в която влизат  ДПС, „Алтернативата на гражданите” и БДО с председател Гюнай Далоолу,, ВМРО – БНД с председател Евгени Коев, ГЕРБ начело с Деян Хаджийски, „БСП за България, АБВ, Движение 21” с председател Петко Тюфекчиев, и „Демократична България Обединение” с председател Елена Чамуркова.

Ана Райковска              


Ключови думи
избори ВТОС зам.-председатели
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати