Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Общество

Пламен Мадемов зае зам. кметския кабинет, но сърцето му остава в Музея

  15.11.2019 11:57
Пламен Мадемов зае зам. кметския кабинет, но сърцето му остава в Музея

Пламен Мадемов пое хуманитарния ресор в Община Горна Оряховица в началото на седмицата зае зам. кметския кабинет на третия етаж. Бившият директор на Историческия музей не крие, че доста се е колебал, преди да приеме поканата на кмета. Съгласил се е най-вече, за да оправдае доверието на един уважаван от него човек.

На всички места, на които съм работил досега, са ме канили, само мястото на директор на Музея аз сам съм пожелал и съм работил много, за да го получа. Музеят остава голямата ми любов, но реших да приема новото предизвикателство най-вече заради уважението, което изпитвам към инж. Добромир Добрев. С него работихме много добре през изминалите години. Ценя го като ръководител, но и като личност и в случая му се доверявам, че е преценил правилно, че мога да се справя, коментира новият зам. кмет.

Пламен Мадемов е магистър по български език и история, започнал докторантура по филология, но после задълбал в историята. Наясно е, че поема един изключително труден ресор, в който предстоят много промени и тежки решения. Това е ресор, в който влиза не само културата и образованието, но и социалните дейности, в които ролята на Общината става все по-значима. Категоричен е, че не е обвързан по никакъв начин с политически пристрастия. Да си безпристрастен е особено важно, когато се занимаваш с история, иначе я променяш. Новата ми работа няма да промени този ми принцип, казва Мадемов.

Новият зам. кмет ще навърши 40 години на 23 декември. Завършил е Езиковата гимназия във Велико Търново с испански и английски. Бакалавър и магистър по Български език и история от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Първата му работа е била учител по испански език в СУ „Вичо Грънчаров”. После го канят да ръководи новосъздадения Туристически информационен център към Общината. От там покойният директор на Музея Иван Бъчваров го взема за уредник. През 2013 г. става директор, минавайки през тежък конкурс.

Негова е инициативата за Семейните съботи в Музея, които се организират всяко лято от 2014 г. насам. През 2015 г. се подновяват проучванията на Ряховец, а още същата година Музеят и Общината извоюват статут на обект от национално значение за крепостта. На следващата година пък се организира първата в страната Археологическа школа, в която партньори са екипът от археолози, Музеят, Общината и училища вече от три града – Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец. Пак по негово време Европейската нощ на музеите става значимо събитие, което е пресечна точка не само за историята, но и за културата на Горна Оряховица.

Всичките инициативи на Мадемов като директор на Музея се оказват устойчиви и се развиват във времето и това е един от мотивите на общинското ръководство да го натовари с още по-отговорни задачи. Наследява мястото от една ярка личност – Йорданка Кушева, за която е категоричен, че ще каже  само добро. Имали сме и търкания, дори са прехвърчали искри. Но и двамата сме хора, които горим в работата си. За важните неща сме били единни, казва Мадемов.

Другата голяма слабост на зам. кмета е футболът. Той е голям фен на „Локомотив”, а откакто синът му тренира в Детско-юношеската школа вниманието му е насочено най-вече към изявите на младите футболисти. С участията на малкия в първенството се съчетава още една страст – пътуването. Най-добрата почивка за мен е да придружавам отбора при гостуванията му, казва Мадемов. Не пропуска да отбележи респекта си към младия треньор Мирослав Гавазов, който успя да сглоби непобеден през миналата година отбор и продължава да развива едно много талантливо поколение. Любопитното е, че Пламен Мадемов няма автомобил, предпочита ходенето пеш, а през лятото почти всяка сутрин се изкачва до Божур.

Знам, че ще ми е трудно и има много да уча. Но ми беше трудно и когато станах директор на Музея. Мисля, че там се справих. Ще се справя и с новото предизвикателство, казва Пламен Мадемов в началото на това ново житейско пътуване.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Пламен Мадемов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати