Сряда, 29 Дек 2021
            
Горна Оряховица Култура

Пламен Мадемов спечели нов мандат в Музея в Горна Оряховица, след като се отказа от зам.-кметския пост

  22.04.2021 15:31
Пламен Мадемов спечели нов мандат в Музея в Горна Оряховица, след като се отказа от зам.-кметския пост

Пламен Мадемов отново е директор на Историческия музей в Горна Оряховица след година и нещо експеримент в Общината като зам.-кмет по хуманитарните дейности. Човек е силен там, където го тегли сърцето. Опитът в Общината ми беше полезен, но моята мисия е в Музея, казва новият стар директор няколко дни след като спечели конкурса за следващ мандат.
Длъжността на музеен директор е мандатна от няколко години и в началото на тази Пламен Мадемов трябваше да избира дали да се откаже напълно от Музея, или да напусне зам.-кметския кабинет. В крайна сметка той избра да се върне там, където мисли, че му е мястото. Въпреки че предстоят тежки времена не само за Музея, но и за всички културни институции.
Пламен Мадемов започва работа в Музея през 2008 г. като уредник. Потенциалът му беше забелязан от бившия директор на институцията Иван Бъчваров, който го подготвяше за свой наследник. През 2011 г. Бъчваров си тръгна преждевременно, но не след дълго Мадемов наистина го наследи в кабинета на втория етаж на Музея. Първият си конкурс той спечели през 2013 г. След изборите през есента на 2019 г. беше поканен да заеме поста на зам. кмет по хуманитарните дейности и той прие предизвикателството. Казва, че не съжалява за опита, но и че се радва да си е отново в свои води. На 13 април 2021 г. беше новият конкурс за директор на Историческия музей и от началото на седмицата Пламен Мадемов отново е там, където винаги е искал да бъде. С мандат за още 5 години и много нови планове за бъдещето.
Концепцията, с която печели конкурса, е както амбициозна, така и реалистична, защото Мадемов вече познава достатъчно добре и двете страни на дейността. От едната страна е богатият на идеи екип, а от другата е ограниченото финансиране. Историческият музей в Горна Оряховица е изцяло на общинска издръжка, като чрез различни проекти се опитва да привлича пари от Министерството на културата или други държавни фондове. Новата концепция е продължение и надграждане на направеното през първия мандат на Мадемов, което никак не е малко и защити извоюваните позиции на един от най-добрите общински музеи.
В пандемичната обстановка, която определя живота ни вече повече от година, първото, от което се икономисват пари, са пера като музеи, култура и прочие дейности „не от първа необходимост”. Миналата година нямаше пари за разкопки на Ряховец, но добре, че Министерството на културата се погрижи и проучванията не бяха спрени. Тази година отново ще се разчита сама на държавата, само че междуцарствието след изборите ще държи на нокти екипа на разкопките кой знае колко време. Иначе в държавния бюджет има заложени повече средства за проучвания и разкопки би трябвало да има.
Ситуацията е сложна наистина, но аз ще се боря. Не става въпрос само за финансирането, живеем във време, в което институции като нашата са изправени пред още едно предизвикателство – да разчупим познатия стереотип, да направим музейната експозиция интересна, атрактивна и достъпна за младото поколение, което расте в съвсем различна среда и познава съвсем различни начини за обучение и възприятие на информацията, казва Мадемов, отново в стола на музеен директор.
В концепцията, с която спечели конкурса, е заложено на първо място да адаптира Музея към новото време. Да се излезе от традиционното представяне на историята и да се превърне институцията в туристически обект, в място за отдих и развлечение. Трябва да сме отворени към публиката и да се приспособяваме към новото време. И занапред акцент на нашата работа ще бъдат младите хора, децата и подрастващите, за да формираме още в ранна възраст отношение към историята, към музейното дело, към културата като ценност, обяснява Мадемов.
Запазването на двете наложили се вече образователни програми на Музея е задължително, смята новият стар директор. Става дума за Семейните съботи в Музея, които стартираха през 2014 г. и не прекъснаха дори през пандемичната 2020 г. Голямо благодаря ще кажа за колегите от екипа, които дори и през лятото на 2020 г., когато ограниченията бяха много тежки, успяха да адаптират тази наша инициатива и да я продължат – на открито, в музея в Долна Оряховица, което се оказа много успешен опит, казва Мадемов. Другата инициатива, която задължително ще продължи, е Археологическата школа на Ряховец. Има ли разкопки, ще има и Школа, гарантира и екипът, който работи на крепостта.
Имаме вече нашата голяма гордост – двама студенти в специалност „Археология” в Софийския университет и ВТУ. Те се запалиха на Ряховец и са обещали, че ще се върнат, за да обучават новите хлапета, които ще участват в Школата. Ако един ден някое от тези деца, които са минали през занималните на Музея, се върне, за да работи тук -  е тогава може би ще се нарека щастлив човек, казва Пламен Мадемов.
Самият той не пропуска да спомене своя ментор в музейното дело – покойния Иван Бъчваров, чието дело е жалон за наследниците му. Трите изложби, създадени от Бъчваров, още са на национално турне. Вече няколко месеца те са в Националния политехнически музей, а имат покани за Велики Преслав, Хасково и други места за наесен.
Продължаваме в този дух, казва Мадемов, разказвайки за промените в музейните експозиции, по които се работи. Още през 2016 г. започна обновяването на експозиция „Археология”, което бе направено със собствени средства и с помощ от Общината и държавата. От там тръгна и интерактивният детски кът, който е най-новата придобивка на Музея. В момента се работи по новаторско представяне и на секция „Етнография”. Чрез модерно оборудване ще се покажат по нов начин традиционни накити и носии от Горнооряховския край. Надявам се до началото на лятото да приключим с обновяването на етнографската експозиция и продължаваме нататък. Паралелно с това върви и рутинната работа във фонда на Музея, в ежедневното описване и съхранения на експонатите, разказва Мадемов за ежедневието на институцията – историческа памет на Горна Оряховица.
В трудни времена първото, от което се реже, е културата. За съжаление тази максима беше доказана и през кризисната 2020. Май ще бъде потвърдена и през не по-малко тежката 2021 г. Парите за разкопки на Ряховец не биха запълнили дори дупките по пътя до там. Но лесно е да се гордеем, а трудно е да се прави история.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Пламен Мадемов Исторически музей - Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати