Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Табели на Царевец ще показват местата, където са снимани филми

  02.11.2019 15:06
Табели на Царевец ще показват местата, където са снимани филми

Указателни табели, които да показват точно местата, където са снимани филми на обекти, стопанисвани от Регионалния исторически музей – Велико Търново, е най-новата инициатива на институцията. Идеята назрява от лятото, но е допълнена с интересното хрумване на тези табели да има специален QR код, чрез който може да се изтегли епизода и така визуализацията да е пълна. „За да се осъществи всичко това, ни предстои да влезем във връзка с „Национална филмотека”, защото филмите все пак имат авторски права. И дано не поискат колосални за възможностите на Музея суми…

Една инициатива, която предстои да се развива и ще продължи да се реализира във времето”, съобщи за в. „Кореспондент” директорът на РИМ – Велико Търново д-р Иван Църов.

Мястото на първата табела, която ще бъде поставена, вече се знае. „В „Крадецът на праскови” (1964 г.) например, епизод с времетраене около 2 минути и половина е сниман точно пред северната бойна кула на дворцовия комплекс. Там двама военнопленници – французин и сърбин, играят шах и разговарят философски за живота. Става дума за героите на Наум Шопов (Дьо Гревил) и Раде Маркович (Иво Обретенович). Сниман е на фона на няколко антични надгробни плочи, които са вградени в самата кула. И примерно на такова място, свързано и с историята, и с филма, ние решихме да доставим допълнителна информация на хората, които имат влечение към изкуството, наречено кино. Ще маркираме с табели, че ето тук е сниман епизод от „Крадецът на праскови” и да може, който желае, със съответния код на смартфона си да го изтегли.. А на Царевец са снимани още филмите „Ивайло” и „Сватбите на Йоан Асен”. Тази идея едва ли ще увеличи притока на туристи, но е още една атракция”, допълни Църов

Друга подобна табела ще бъде поставена и пред църквата „Рождество Христово” в Арбанаси, където през 2010 г. е сниман епизод от българо-италианската продукция „Капитанската дъщеря” по едноименното произведение на Пушкин.

Велико Търново с уникалната си архитектура и хълмовете, наситени с история, са естествен декор за много български и чуждестранни филми. Може би 50. А някои от тях, като „Крадецът на праскови” и „Търновската царица”, са сред най-популярните и обичани от поколения българи. Първият филм, сниман във Велико Търново, е от 1944 г. – „Българо-унгарска рапсодия”, а най-новият е от тази година и чиято премиера скоро предстои – „Диви и щастливи”. В Търново са снимани още „Бъди щастлива, Ани” (1961), „Демонът на империята” (1971), епизоди от „Пътят към София” (1978), „Капитан Петко войвода” (1981), новелата „Флейтата” (1984/85), сцени от „Ешелоните” (1986),  „Врабците през октомври” (2006), част от снимките на българо-холандско-белгийската продукция „На сляпо” (2006), „Дякон Левски” (2015), „Чизмаши” (2015). Част от тези заглавия успяхме да възстановим за летописа на търновската филмотека по спомени на актьори от нашия театър, участвали с роли или като статисти. А за още толкова много не знаем или няма по-достъпна публична информация. Покрай идеята на Историческия музей за табелите може би ще възкресим за избледнялата ни памет пълния списък на филмите, в които Велико Търново е увековечен. И това ще е още една придобивка.

Ана Райковска


Ключови думи
табели филми
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати