Събота, 13 Мар 2021
            
Култура

Търново омагьосва Десетата муза. Велико Търново е любима снимачна площадка за българското кино

  24.03.2019 15:40
Търново омагьосва Десетата муза. Велико Търново е любима снимачна площадка за българското кино

В своя архитектурен облик Велико Търново съчетава по неповторим начин величието на средновековието, патриархалния дух на Възраждането и европейската модерност на градските къщи в края на XIX и началото на XX век. Тези му дадености са причините старата столица да е естествен декор и снимачна площадка на редица български игрални филми, теленовели, сериали и копродукции. Така Велико Търново остава завинаги увековечен не само в старите снимки, но и на кинолента, а филмите, заснети в града, в някои случаи са и последните свидетели на къщи и места, преобразени или завинаги загубени за поколенията.

Най-снимани, по разбираеми причини, са Царевец, Самоводската чаршия и улици в стария град, пазещи духа на миналото. По хроники и спомените на видния артист от МДТ „Константин Кисимов” Иван Митев възстановихме списъка на почти всички игрални филми, които са снимани във Велико Търново. В повечето от тях за статисти са привличани както обикновени търновци, така и много актьори от търновския театър, като често на тях се поверяват и второстепенни роли.

Най-старият филм е игралният „Българо-унгарска рапсодия” (1944)

За съжаление, за снимачния процес на този българо-унгарски мюзикъл на режисьорите Борис Борозанов и Фригис Бан, почти няма сведения. Най-известното име е на младата тогава Магда Колчакова в ролята на Милка, а музиката към филма е на унгарския композитор Дежьо Лосонци и на великия Панчо Владигеров.

И ако този филм едва ли някой го е гледал, мнозина си спомнят за прекрасната българо-съветска романтична комедия с участието на Невена Коканова и Коста Цонев в главните роли

„Бъди щастлива, Ани” (1961)

Филмът е съвременен, а голяма част от снимките са в най-елитния по това време хотел „Янтра”. Лентата е запечатала както лукса на стаите, така и вида на фасадата далеч преди да започне да се разпада. Топлят сърцата на търновци и сцените, в които след редица недоразумения младите влюбени се гонят по стръмната уличка - начало на „Опълченска” и по уличките на Варуша.

Панорама на Велико Търново от 60-те години е блестящата екранизация по повестта на Емилиян Станев „Крадецът на праскови” (1964)

Старопрестолният град създава автентична атмосфера за сюжета на филма и е фон, на който се развива невъзможната любов между Елисавета (Невена Коканова) и сръбския военнопленник Иво Обренович (Раде Маркович). Режисьорът Въло Радев помества лагера за военнопленници на входа на Царевец, а през телените ограждения Търново се вижда в далечината като на длан.

Хуманитарната гимназия също е увековечена в култовия филм. Най-красивите любовни сцени са заснети в къщата на баба Кали в Арбанаси, строена през XVIII век - творческа база на Съюза на архитектите и архитектурен паметник с национално значение.

Сцени от 10-серийния телевизионен филм „Демонът на империята” (1971) на режисьора Вили Цанков, също са снимани в Търново, в Музея-Затвор и в Арбанаси. Филмът е по-скоро приключенски и разказва за многобройните превъплъщения на Апостола. В образа на Левски-Джингиби влиза актьорът Илия Добрев, а ролята му в сериала го прави известен.

През 1975 г., голяма част от последния филм на Апостол Карамитев „Сватбите на Йоан Асен Втори”, с режисьор Вили Цанков, се снима на Царевец. Големият български актьор умира по време на снимачния процес и много от възловите сцени с него остават незаснети. Ролята се поема от Коста Цонев, който едновременно играе и Александър - братът на владетеля. Снимките на филма се случват в Търново и в „Кайлъка”.

Във Велико Търново е снимана част от българо-съветския обичан сериал „Пътят към София” (1978), включително посрещането на ген. Гурко.

Най-голямата разходка из старо Велико Търново предлага любимият на всички филм, чието действие се развива изключително и само в града - „Търновската царица” (1981).

Площадът, цялата Самоводска чаршия, пътят към Университета, са основните снимачни площадки на знаменитият филм с Камелия Тодорова и Стефан Данаилов в главните роли. За родния дом на д-р Старирадев е избрана една вече изгоряла и несъществуваща къща точно над музея „Емилиян Станев”. А публичният дом, реално съществувал в къща по пътя за Самоводене, също е пренесен на Самоводската чаршия. Цяло Търново живеело със снимките на филма, а Камелия Тодорова, в интервю за в. „Кореспондент” през 2018 г., с носталгия си спомня как всички кръчми и механи тогава са били готови с отворени обятия да посрещнат екипа. 

През 1981 г. излиза телевизионният сериал „Капитан Петко войвода”.

Един от емблематичните за Велико Търново снимачни обекти е долният етаж на стара възрожденска къща, разположена в центъра на Самоводската чаршия. Помещението е използвано като стар хан, държан от беден турчин, в който след Освобождението Петко войвода всеки ден идвал да пие кафето си. Фактически по-голямата част от втората половина на „Капитан Петко войвода” е заснета именно в тази къща.

През 80-те години Велико Търново е снимачна площадка на още няколко филма. През 1984/85 г. в Търново се снима новелата „Флейтата”. Действието се развива през 1904 – 1910 г. Снима се в Старото военно училище (в разрушения вече IV корпус), на Боруна, на Самоводската чаршия, в уличката „Никола Златарски”, където е къщата на Емилиян Станев и на ул. „Гурко”. Иван Митев, Валентин Вутов и много актьори от състава на театъра получават роли във филма. Сцени от „Ешелоните” (1986), филм за спасяването на българските евреи с режисьор Борислав Пунчев, също са снимани в Търново. През 1989 г. Димитър Шарков, преди това актьор в търновския театър, като режисьор заснема трисерийния детски телевизионен видеофилм „Историята, която трябваше да се случи”. Филмът е драматизация по „Миналото” на Стоян Заимов и разказва за три опита на Търновския революционен комитет да спаси арестувания Левски по пътя на преместването му в София. В третата серия търновци се опитват да запалят затвора, в който е Левски и в суматохата да го измъкнат. Снимките са около Конака и турския затвор. Играят почти всички тогавашни актьори от МДТ „Константин Кисимов”.

В по-ново време, през 2006 г., в града и в с. Миндя се снима 5-серийният филм на реж. Анри Кулев по сценарий на Станислав Стратиев „Врабците през октомври”. В актьорския състав са Чочо Попйорданов, Малин Кръстев, Деян Донков, Наум Шопов, Иван Иванов, Любен Чаталов и др. От великотърновските артисти участват Иван Митев, Иван Евстатиев, Слави Монев, Валентин Вутов, Стефан Методиев.

Пак през 2006 г. част от снимките на българо-холандско-белгийската продукция „На сляпо” са във Велико Търново, а търновци се включват в масовката. Една любовна история от началото на XX век. Артистите са изцяло чужденци, а продуцент на филма е Росица Вълканова.

Режисьорът Максим Генчев снима игралния филм „Дякон Левски” (2015) както на Самоводската чаршия, Варуша и ул. „Гурко” във Велико Търново, така и в трите манастира Къпиновски, Килифаревски и Плаковски. Във филма са представени 70 образа, участват търновски артисти, а в масовите сцени се включват членовете на клуб „Традиция” и самодейци от читалищата в общината.

Последният засега игрален филм, който се снима във Велико Търново, е 12-серийният сръбски сериал „Чизмаши” (2015). Режисьорът Деян Вучевич избира Велико Търново заради неговата автентичност и уникална архитектура. Ул. „Гурко”, улици в старата част на Велико Търново и Самоводската чаршия се превръщат в част от Скопие през 1930 година. Сюжетът на филма е военен, а статистите във филма са великотърновци, които са избрани на кастинг преди началото на снимките.

Известният търновски спортен журналист Ангел Ганцаров също е избиран за статист в двата сериала - българският „Демонът на империята” и сръбският „Чизмаши”,

както и в игралния филм „Мярка за неотклонение” (1983) с Иван Иванов в главната роля. Ето какво си припомни той: „През 1969 г., за участието ми във филма „Демонът на империята” ми дадоха 67 лв. възнаграждение, с които си купих обувки и изкарах две седмици на море в Приморско. А с Калоянчев и другите артисти, след снимачния ден, си пиехме бирата в „Тихият кът”.

Ана РАЙКОВСКА

 


Ключови думи
филми муза снимани Велико Търново
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати