Събота, 13 Мар 2021
            
Местни избори 2019

Деница Цветанова: Резултатите доказват, че избирателят в Горнооряховска община е дясно ориентиран

  29.10.2019 12:15
Деница Цветанова: Резултатите доказват, че избирателят в Горнооряховска община е дясно ориентиран

Горнооряховските избиратели категорично подкрепиха десните партии на 27 октомври и ще го направят отново на 3 ноември, смята общинският лидер на ГЕРБ Деница Цветанова.
На първо място бих искала да благодаря на всички, които участваха в гласуването и най-вече на тези, които подкрепиха нашите кандидати за кметове и нашата листа. Няма как да не сме доволни от изборните резултати, след като отново сме първа политическа сила, водим преди балотажа за общински кмет, имаме пет избрани кметове на първи тур и балотажи в останалите селища, коментира Цветанова.
Много десни кандидати участваха в тези избори и те вероятно са обрали част от гласовете на ГЕРБ на първия тур. Но не се съмнявам, че на втори тур ще получим подкрепата на десния избирател и отново ще имаме кмет на общината от ГЕРБ, смята общинският лидер.
ГЕРБ има пет избрани на първи тур кметове в населените места извън общинския център. Това са селищата, в които сме направили най-много за местните хора и те оценяват нашата политика. В останалите селища отиваме на балотаж и то почти навсякъде срещу десни кандидати. Всъщност само на едно място наш опонент ще бъде кандидатът на БСП. Реално БСП не са разширили влиянието си в сравнение с предишните избори. Те обаче успяха да обединят всички леви сили и така събраха в едно целия потенциал на лявото. На предишните избори БСП спечелиха 5 мандата, коалицията на АБВ беше с 3 мандата, а Движение 21 имаше гласове почти колкото за един мандат, само три гласа не стигнаха да го спечели. Така че сега тези мандати са обединени в един политически субект. Това също доказва тезата, че избирателят в Горнооряховска община остава дясно ориентиран, анализира Деница Цветанова.
Според нея проблемът с огромния брой невалидни бюлетини идва от прекомерното желание да се привлекат повече гласове чрез гласуването с преференции. Голямата ни грешка е, че не сме говорили достатъчно за техниката на избора. Много хора не са разбрали, че не е достатъчно да отбележат само преференция без да отбележат партия, защото това прави бюлетината невалидни. От всички над 4000 бюлетини без отразен вот за партия, а само с преференция, вероятно 1500 са наши, ако съпоставяме резултатите от изборите за общински съветници и избора за общински кмет. Можеше да имаме 14-15 мандата, вместо сегашните 12. Но въпреки това смятам, че постигнахме добър резултат. Надявам се на балотажа да разширим периферията си и да привлечем голяма част от десните избиратели, за да се поздравим с избран кмет от ГЕРБ вечерта на 3 ноември, обобщи Деница Цветанова.


Ключови думи
Деница Цветанова ПП ГЕРБ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати