Понеделник, 15 Мар 2021
            
Политика

Деница Цветанова, общински председател на ГЕРБ: В следващия мандат акцентът ще е върху селищата в общината

  21.09.2019 11:10
Деница Цветанова, общински председател на ГЕРБ: В следващия мандат акцентът ще е върху селищата в общината

Общинският председател на ГЕРБ адвокат Деница Цветанова представи листата на ГЕРБ няколко дни преди да я регистрира в ОИК и заедно с това набеляза някои основни акценти, върху които ще се гради предизборната кампания на партията.

-ГЕРБ ще опитат за четвърти път да спечелят изборите в Горна Оряховица. Има ли опасност рутината да ви подведе и да излезете недостатъчно концентрирани в предстоящата предизборна битка?
-Напротив, напълно сме концентрирани и работим много целенасочено. Готвим се за кампанията много отдавна, а от Евроизборите насам работим по съвсем конкретни теми. Всички досегашни общински съветници по време на кампанията за Евровота имаха възможност да чуят какви са днешните проблеми на хората в общината и са направили предложения с какво може да се подобри работата на общинската администрация и на ОбС. Новите хора в листата също идват със своите предложения и идеи. Направили сме анализ какви са нуждите, но и какви са възможностите на общинския бюджет. Не искаме да обещаваме нереалистични неща, ще бъдем конкретни и прагматични. Приоритетите в програмата ни са напълно по възможностите на общината и бюджета й.

-Току-що приключи мандат 2015-2019, каква оценка бихте му дали?
-Ако говоря като председател на ГЕРБ, ще подчертая, че сме изпълнили повече от 80% от приоритетите, с които сме спечелили предишните избори. Ако говоря като общински съветник и част от местната власт, ще откроя няколко постижения, които едва ли някой ще отрече. Успяхме не само да запазим, но и да развием Болницата, за която преди няколко години се говореше, че умишлено се води към фалит. Ремонтирани са всички без едно училища в общинския център и всички детски градини. Имаме нов площад – напълно обновен за първи път от 40 години и обновен парк „Детски кът“. Вярно е, че има улици в лошо състояние, но е вярно и че много улици бяха напълно реконструирани.
Една от големите ни цели е да подобрим условията за отглеждането на деца в града ни и мисля, че успяваме – с програмата „Ин витро“, увеличените помощи за новородено, въвеждането на столовото хранене в училищата. Това са неща, които ще развиваме и в следващия мандат. Както и постиженията в социалната дейност, където имаме богат набор от социални услуги, на които ще разширим още капацитета.
В сферата на спорта можем да се похвалим с нов стадион и 34 спортни клуба, които имат подкрепата на Общината.

-Казахте, че сте направили анализ на нещата, които гражданите поставят като проблеми. Накъде трябва да се насочат усилията през следващия мандат?
-През последните мандати основните средства отиваха за проекти в Горна Оряховица, този път ще насочим повече усилия към селищата на общината. Затова накарахме нашите кандидати за кметове да направят кратък списък с по три приоритета, които са важни за селищата им. Оказа се, че в абсолютно всички списъци две неща се повтарят – основен ремонт на улици и подмяна и изграждане на водопровод . След това може би най-важното нещо за хората извън общинския център е възможността да имат общностен живот – да им се създадат възможности за самодейност и участия в различни прояви. Имаме идея творческите клубове да получават някаква субсидия, така както спортните, за да могат да си гарантират участия.

-Споменахте, че готвите приоритетите си по сектори. Ще откроите ли няколко акцента?
-Започвам от икономиката, която е основа за всичко друго, което искаме да направим. Основната ни цел е обособяване на индустриални зони в близост до АМ „Хемус” и до скоростния път, свързващ Горна Оряховица с магистрала Русе – Велико Търново. Изпълването на тези зони с живот – фирми, които ще създават работни места, доходи и ще задържат хората в нашата община, е основна цел за следващия мандат.
В строителството, а заедно с това и в спорта, приоритет е изграждането на нова спортна зала. Имаме идея да бъде реконструиран физкултурния салон на  недовършеното IV основно училище и той да стане спортна зала. Един от двата проекта обаче трябва да реализираме.
По темата въздух и екология очакваме да бъде рекултивирано старото сметище, за което вече има отпуснати средства, да се развие проект за насърчаване на отделното събиране на отпадъци и да се намери начин Община Горна Оряховица все пак да получи средства за подобряване на въздуха чрез подмяна на източниците на отопление и заместване на твърдото гориво с по-екологични варианти.
Възстановяването на крепостта Ряховец е важен момент в програмата и е нещо, което ще доведе до развитие на туризма в Горна Оряховица. Ние не можем да конкурираме Царевец, но можем да предложим нещо различно и атрактивно, което в същото време ще е и образователно за младите хора.
Работи се по проект за реконструкция на НЧ „Братя Грънчарови”, а ще се опитаме да намерим средства и за обновяване на Градската градина.
В областта на социалните дейности основните усилия ще са насочени към разширяване на капацитета на сегашните услуги и най-вече на Домашния патронаж. Освен това се планира създаването на две нови социални услуги – център за социална рехабилитация и интеграция и център „Майка и бебе“.
Усилията да се подкрепя Болницата по всякакви начини ще продължат не само с инвестиции в ремонти и апаратура. Имаме идея да се създаде фонд, чрез който да се отпускат стипендии за студенти по медицина и на лекари специализанти, за да работят те в Горна Оряховица.
Свободни wi fi зони на местата, където се събират младите хора, виртуален музей в Младежкия дом, развиване на Художествената галерия и обогатяване и модернизиране на Библиотеката са приоритетите в областта на културата.
В сферата на образованието се планира модернизация на училища и детски градини в селищата.
Като цяло ще се увеличат средствата, с които се стимулират даровити деца. Особено внимание ще се обърне на Конкурса-изложение на младежкото научно-техническо творчество. Имаме желание той да се разгърне и участие в него да вземат и деца от чужбина. Виждаме в това изложение голям потенциал за израстване на нашите деца.
Ще се опитаме да помогнем за по-добър диалог и партньорство между бизнеса и училищата. Искаме децата да се насочват към тези професии, които се търсят от местния бизнес. Изглежда трудно за постигане, но трябва да се работи по тази тема, защото е важно фирмите да имат кадри, а младите да имат работа в родния си град.

-Има ли някоя тема, която е особено важна за вас?
- Като личен ангажимент поемам изграждането на приют за бездомни кучета. В миналия мандат си поставих за цел всички кметства да получат достатъчно техника, за да могат да работят и успях да постигна целта си. Мисля, че и сега ще се справя. Проблемът с кучетата е сериозен – от една страна са природозащитниците, а от друга страна са хората, които се страхуват от бездомните кучета. Конфликтът между тези две страни създава много напрежение и няма как да бъде решен без изграждане на приют.


Ключови думи
Деница Цветанова
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати