Петък, 30 Сеп 2022
            
Местни избори 2019

Книга разказва историята на Велико Търново през историята на неговите кметове

  23.10.2019 15:43
Книга разказва историята на Велико Търново през историята на неговите кметове

Експозиция, която ще разказва за кметовете на Велико Търново, ще бъде наредена в Музей „Възраждане и Учредително събрание“. Възможността за това дава инж. Даниел Панов. Кандидатът за нов мандат, издигнат от ПП ГЕРБ, е основен дарител за издаването на книгата „Търновските кметове 1877 – 2019“ от Тодорка Недева. Постъпленията от продажбата ще идат именно за такава сбирка, а за представянето в залата на Конака днес се събраха бивши кметове на Велико Търново и техни наследници.
Ролята на кметовете все повече ще расте – пред предизвикателствата на съвременния свят проблемите надскачат границите, а нациите изглеждат някак парализирани. Именно кметовете могат да се справят с транснационалните проблеми. Затова градът е най-добрата надежда за глобализиращия се свят, каза при представянето на книгата издателят й Нейко Генчев.
Величието на Търновград ни задължава поне да бъдем достойни наследници, ако не съумеем да надградим постигнатото преди нас. Но Тодорка Недева успява да надгради с този разказ за личности, свързали името си с нашия велик град. Тази книга трябва да стои на лавицата на всички, които милеят за Велико Търново, сподели и историкът проф. Петко Ст. Петков.
Самата Тодорка Недева благодари на всички, съдействали й за написването на „Търновските кметове 1877 -2019“ – както на тези, с които се е срещала лично, така и на наследници на вече покойни кметове. Големите й благодарности обаче бяха към инж. Даниел Панов, който, оказва се, я е подтикнал да напише книгата в настоящия й вариант.
Първоначалният ми план бе да се ограница в периода от Освобождението до 40-те години на миналия век. Инж. Панов обаче ме стимулира да обхвана и годините до 2019 г. Срещнах малка трудност, разказвайки за времето, през което той управлява. Защото тъкмо решавам, че съм приключила, и в града се случи нещо ново, сподели Тодорка Недева. Тя благодари също на директора на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, осигурил й възможността да работи спокойно.
Самият Даниел Панов пък призна, че никак не е искал да бъде включван в книгата. Неговото вярване е, че историята трябва да се произнесе за управлението му. Съгласил се най-вече заради друго свое убеждение – че в дейността на един кмет трябва да има приемственост.
Много неща съм научил от Драгни Драгнев, от д-р Румен Рашев. Имаше нужда от тази книга, защото всички тези 142 г. на развитие на Търново, на история, трябваше да бъдат събрани в едно. Тези близо 50 човека, които са го управлявали, са дали много от себе си градът да се развива и да бъде това, което виждаме днес. Важно е, че техните наследници, които са днес тук с нас, знаят ежедневието на един кмет, знаят, че всеки един кмет е бил нормален човек, извършил нормални неща. Но динамиката при него никъде не е описана. За мен като емблема ще остане това, че отворих вратите на крепостта Трапезица и това, че възстанових Летния театър след повече от 30 г., откровен бе инж. Панов.
Поколенията трябва да знаят колко е трудно да се управлява един велик град. Именно това величие на Велико Търново трябва да популяризираме и надграждаме. Нека който стане кмет на тези избори, продължи започнатото, допълни още той.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
Търновските кметове 1877 - 2019 Тодорка Недева инж. Даниел Панов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати