Петък, 31 Дек 2021
            
Велико Търново Общество

Уредничката в Музея Тодорка Недева се сдобила с име два дни след раждането си

  20.03.2021 07:15
Уредничката в Музея Тодорка Недева се сдобила с име два дни след раждането си

Една забавна и леко смешна история предопределя името на познатата на всички във Велико Търново Тодорка Недева - уредничка в отдел „Нова и най-нова история” на Историческия музей в старопрестолния град.

Заради проблеми майка й почти през цялата бременност лежала в Гинекологията (на мястото на сегашната Община, в този район била и родната й къща). Когато малката се появила на бял свят, започнала оживена кореспонденция чрез бележки между родителите й как да се казва. Майка й настоявала за Татяна, а баща й за Тодорка, за да поднови името на бабата. Размяната на бележки продължила два дни, докато на болничния персонал, по неволя играещ ролята на пощальон, му писнало. Тогава д-р Табакова, на чиито грижи била поверена младата родилка, предложила да кръстят новороденото Гинекология, щом не могат да се разберат.  И без това деветте месеца преди раждане прекарала тук. Това било сигнал за майка й, че времето за мислене е минало и името ще е Тодорка.
Имаше време, в което не бях очарована, че се казвам така, споделя именичката. Но когато вникнала в символиката и празничния календар, разбрала, че няма никакво основание да бъде недоволна. „Обичам, харесвам името си и се надявам да не го посрамя, защото всички Тодоровци, Тодорки и производните им са хора от сой и много видни личности, включително от Търновския край, го носят. Дори през 30-те години на XX век, по статистически изследвания, имената Тодор и Тодорка били най-популярни във Великотърновско и задминавали Иван и Георги”. А самият Тодоровден Тодорка Недева празнува по традициите на старо Търново, с много гости, които очевидно тази година няма да може да посрещне. Задължително слага на трапезата си царевица, приготвена в различни варианти. И използва повода да честити на всички именици.
В началото не мислех, че Музеят ще е мястото,
на което ще остана и до сега

Трайно и осъзнато интересът й към историята се породил, след като през 1980 г. завършва висшето си образование във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и е назначена на работа в Историческия музей с директор легендата Христо Нурков. И досега е благодарна за отношението не само към нея, но и към цялата музейна колегия. От Нурков е научила, че трябва да прилага не само „самоучителния метод”, но да разбере кое всъщност й е интересно най-много и къде да насочи научните си усилия.
Коренячка търновка, Тодорка Недева не вярвала, че историята на старата столица ще я грабне до такава степен, че няма да може да се откъсне от нейната магия. Обича Велико Търново и е горда, че е родена именно тук и го казва с пълното съзнание, че това не са традиционни кухи фрази. Сега не би си представила живота си по друг начин.
Започнала като екскурзовод, което било невероятна школа и възможност да се запознае с всички периоди на търновската история, давайки дежурства от обект на обект. Следващ момент в нейното развитие е уредник в отдел „Нова история”, който тогава се казвал „История на капитализма и работническото революционно движение”.

„Този период беше най-избягван и недолюбван от колегите в гилдията, защото беше доста труден като исторически познания. В експозицията имаше много материал, свързан с икономическото развитие на Велико Търново, което предполагаше да се познават всички първи промишлени предприятия, миграцията на населението и т. н. Период, обременен с много фактология, а и с идеологическа насоченост. Въпреки това, имаше вълнуващи теми като икономическите кризи, които връхлитат Търново и цяла България. След по-задълбочена работа и трупане на знания в тази област, се оказа, че нашият град в повечето случаи е едно изключение от общото историческо развитие на страната. Точно тези моменти ме накараха да се убедя, че периодът не е толкова неприятен, а по-скоро великолепен, пълен с изненади за историците и е богат за изследване. По-късно отделът се преименува на „Нова и най-нова история”, в който съм и до днес”, връща се назад във времето Тодорка Недева. След толкова години работа в Музея тя споделя, че сега най-интересен, все още не докрай изследван и криещ невероятни възможности за проучване, е именно периодът на Новата история.
150-годишната история на Историческия музей
събира в книга Тодорка Недева

Общо, доколкото им следи бройката, научните й публикации са към 40, а научно-популярните доближават 3000. За последните, уредничката в Музея казва, че никак не са за подценяване, защото и в тях не си е позволявала неточности. Просто се опитвала да представи историята по един по-достъпен начин, така че хората да я заобичат. Автор е на книгите „Търновските генерали”, „Търновски делници”,

„Търновски празници”, съвместно с Милка Денева – „От началото до наши дни. Ловното движение във Великотърновско” и „Търновските кметове 1877 – 2019”.

А последната книга, над която работи, е за историята на Историческия музей – Велико Търново, който е създаден през 1871 г., трети в страната след Свищов и Лом, и тази година става на 150 години.

„Признавам си, че това е най-трудната книга, която пиша в живота си. Не само защото съдбата ми е свързана с институцията, а защото Музеят има една изключително динамична и сложна структура на развитие, която трябва да бъде обхваната и то в нейната пълнота и по перфектен начин, защото го заслужава. Това изисква много издирване на материали, което не винаги е лесно. Книгата, за мое учудване, върви с по-бавни темпове по различни причини. Но главната е, че архивните документи са разпръснати в различни институции и градове. А за някои периоди, като първите стъпки, няма запазени”, разказва Тодорка Недева. Но поне се знаят всички директори на Музея от създаването му до днес. Учудващо е може би за читателите, че те не са толкова много на брой. Инициатор за създаването на Историческия музей, първоначално в читалище „Надежда”, в който да се събират старините от града и околностите, е Тодор Шишков. Тодорка Недева е горда, че е успяла да издири архивни документи, доказващи този факт. Те са ползвани и от други нейни колеги, но според нея не са четени в тяхната цялост, което в никакъв случай не омаловажава публикациите им за началото на музейното дело във Велико Търново. Все пак за първи път функциите на директор изпълнява назначеният за уредник Тодор Николов, следват Янка Николова, Христо Нурков, Петко Мачковски, Петьо Пенков, Васил Мутафов, Павлинка Владкова, Христо Харитонов и Иван Църов. Авторката очаква до края на годината работата върху 150-годишната история на Музея да приключи и книгата да бъде факт.  
Работата върху която и да е от нейните книги е изисквало къртовска работа, но най-вече вътрешна необходимост. Важно място отделя на спомените на личностите, защото те придават колорита и есенцията на отминалите дни. А покрай една тема открива още много други непроучени неща и така се създава бавно мозайката на търновския живот.
Историята на Търново в 365 дни
Това е следващият изключително амбициозен проект, който Тодорка Недева смята да осъществи. Т. е. какво се е случило в града от 1 януари до 31 декември. И то от Средновековието до наши дни, доколкото и където има източници  Далеч по-подробно, според нея, ще могат да се представят събитията след Освобождението досега, но знае, че има датирани данни и за Средновековието, и за Възрожденския период. Стига да ги открие, разбира се. „Това няма да бъде, при всички случаи, пълно. Винаги може да се допуснат допълнения и корекции, но като автор ще се стремя да обхвана пълно темата, доколкото е възможно. И най-важното – вярно и точно да се опишат историческите факти”, казва уредничката в Музея.
Тодорка Недева е особено горда със сина си Николай, който учи „История” и следва нейния път. Радва се и на младите колеги, които не само успешно навлизат в музейното дело и си обичат работата, но са и избрали вече научната си сфера. Те се оказват достойни продължители на предходниците. „Смятам, че незаменими хора няма, животът го доказва. Въпросът е в това не само да си прекарваме времето в Музея, но какво ще допринесем. И поне да достигнем учените преди нас, да не пада летвата, издигната от първия – Тодор Николов, една истинска легенда и човекът-музей. Защото това е смисълът на работата ни. И когато естествената смяна на поколенията настъпи, всеки един от нас да може да каже, че е оставил следа.”


Ана Райковска


Ключови думи
Тодорка Недева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати