Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Кампания „Плод за капка кръв” за превенция на диабета сред децата организира Ротари клуб – Велико Търново

  18.09.2019 15:20
Кампания „Плод за капка кръв” за превенция на диабета сред децата организира Ротари клуб – Велико Търново

 Проектът „Плод за капка кръв” стартира Ротари клуб – Велико Търново. Неговата цел е превенция на коварната болест диабет сред най-малките. Той се осъществява с подкрепата на Община – Велико Търново и със съдействието на „Национална асоциация на децата и младите хора с диабет”, както и на младежките структури Ротаракт клуб - В.Търново и Интеракт клуб - В.Търново. За подробностите по тази и други свои инициативи ротарианците свикаха пресконференция днес и в нея взеха участие президентът на търновския клуб Кирил Андреев и членовете Кольо Дамянов, Росен Великов и Венелин Иванов.

„Целта на кампанията е да повиши информираността на това заболяване, най-вече за новостите свързани с него. Ще изследваме нивото на кръвната захар на децата в най-ранна детска възраст. Те, заради режима на хранене, са предразположени към заболяване от диабет, който по данни на СЗО е на път да се превърне в пандемия”, каза Кирил Андреев.

По време на кампанията, свързана с ранната диагностика, ще бъде изследвано нивото на кръвната захар при деца от първи до трети клас в три училища във Велико Търново, а именно: ОУ ”Бачо Киро”, ОУ “Св. Патриарх Евтимий” и СУ “Емилиян Станев”.

Кампанията ще протече на три етапа.

Първи етап ще се проведе на 4 ноември 2019 г. и в него ще се извърши практическо и теоретично  обучение на 121 души медицинския персонал от учебните заведения на територията на Великотърновската община - училища, детски градини и детски ясли, с цел придобиване на специализирани умения при работа с деца, страдащи от диабет.

Лекторите са сред водещите специалисти по детска ендокринология в страната и са осигурени от “Национална асоциация на децата и младите хора с диабет”. Преминалите обучението получават съответния сертификат, необходим им във връзка с професионалната квалификация. Ще има и практическа беседа с граждани относно всички проблеми, свързани пряко или косвено с заболяването диабет.

Втори етап е на 14 ноември 2019 г.

На този ден, на който се отбелязва Световния ден за борба с диабета, крепостта Царевец ще бъде осветена в синьо и жълто. Синият цвят символизира борбата срещу диабета, а комбинацията между жълто и синьо - цветовете на Ротари.

Кампанията завършва през следващата, 2020 г.

На 22, 23 и 24 април 2020 г. ще бъде измерена кръвната захар на децата от посочените три великотърновски училища. Г-н Кирил Андреев апелира към родителите да подпишат съответната декларация, в която да заявят разрешението си детето им да бъде подложено на тази манипулация. Без този документ изследването няма как да бъде направено. Всяко изследвано дете получава официален документ за нивото на кръвната захар с препоръки за последващи действия при необходимост. Резултатите ще бъдат поставени в запечатан плик, който ще бъде предаден на съответния родител от класния ръководител или директора на учебното заведение.

За награда, че са изтърпяли героически боцването при вземането на кръв, всяко дете, ще получи по един плод, най-вероятно ябълка. Плодовете ще бъдат осигурени от  Ротари клуб - Велико Търново.

По официални данни на Община В.Търново, проектът ще обхване 1147 деца, като  

352 деца от първи до трети клас в ОУ “Св. Патриарх Евтимий”; 363 деца от първи до трети клас в ОУ “Бачо Киро” и 434 деца от първи до трети клас в СУ “Емилиян Станев”.

Подобни инициативи не са новост за България, но в този голям обхват проектът на великотърновския Ротари клуб е единствен в страната.

„Благодарността е от нас. Ротари клуб винаги е бил в подкрепа на Общината. За мене е много важно, защото превенцията е инвестиция”, заяви Росица Димитрова от Общинската дирекция за социални дейности и здравеопазване. Тя сподели още, че е много трудно да се съберат данни за заболелите от РЗИ и Здравната каса. Няма и единна система или регистър, от където да се получи информация.

Според РЗИ – Велико Търново болните от диабет до 18 години в Общината са малко – 7 на брой, но над тази възраст цифрата е 1203. Общо за Великотърновска област от диабет страдат 3173 души.

Ана Райковска   

 

 

 


Ключови думи
Ротари клуб кампания диабет плод
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати