Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

Настолни игри – от древността до днес събира любопитни и туристи в Никополис ад Иструм

  12.09.2019 08:30
Настолни игри – от древността до днес събира любопитни и туристи в Никополис ад Иструм

Успешният туристически сезон в Никополис ад Иструм продължава с атракцията Настолни игри – от древността до днес. Събитието е в събота, 14-ти септември, а началото на игрите е в 10 часа. Организатори са кметството в с.Никюп и РИМ - Велико Търново.

Посетителите ще могат да се запознаят с правилата, както и самите те да поиграят на известната Царска игра от Ур, открита в гробница на владетел от Близкия Изток и датирана близо 3 хилядолетия пр. Хр.

Понастоящем дъската и пуловете се съхраняват в Британския музей. Пак там е експонирана и глинена плочка от 177 г. пр. Хр., която пък съдържа единствените преки доказателства за съществуването на Царската игра и за правилата, по които тя протича.

Смята се, че тази игра е най-ранният предшественик на игрите със зарове и пулове върху дъска и може да бъде сравнена със съвременните игри „Не се сърди човече” и табла. Така принципите на Царската игра са запазени над 5 хилядолетия.

В Никополис ад Иструм посетителите ще могат да видят копие на древната игра от Ур и да се позабавляват с нея също като древните!

Предвиждат се турнири по "Не се сърди човече", шах, табла , дама, домино.

 


Ключови думи
настолни игри Никополис ад Иструм
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати