Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Новата учебна година в областта започва с 1697 първолаци и 14 свободни учителски места

  10.09.2019 11:54
Новата учебна година в областта започва с 1697 първолаци и 14 свободни учителски места

Днес в Областна управа се проведе заседание на Областния координационен съвет за представяне и обсъждане на готовността за обхващане на всички деца във Великотърновска област в училищни и предучилищни групи. Информацията бе огласена от началничката на РУО – Велико Търново Розалия Личева, която изнесе данни и за броя на учениците, свободните учителска места, както и приключилите и текущи ремонти в училищата.

Към 4-ти септември, според данните на РУО – Велико Търново, все още се приемат документи на кандидат-учители по математика и информационни технологии в 4 училища, по теория и практика на професията, 1 свободно място има за учител по български език и литература, 4 са по природни науки, чужди езици – 1, търсят се и двама възпитатели в началния етап на обучение.

 В три училища учебната година започва с неприключили ремонти

Те са СУ „Емилиян Станев”, ОУ „Димитър Благоев” – и двете във Велико Търново и еленското СУ „Иван Момчилов”. Там ремонтите са мащабни, сменя се отоплителната система, правят се ремонти на покриви и физкултурни салони, но те няма да попречат на учебните занятия. В СУ „Иван Момчилов” остава да се довърши външното саниране на сградата, което най-вероятно ще стане до края на ноември. РУО – Велико Търново е дало указания сградата да се обезопаси, за да не стават инциденти. В СУ „Емилиян Станев” продължават ремонтите на физкултурния салон и на актовата зала, но се очаква да приключат скоро.   

В 25 училища във Великотърновска област се извършиха големи и средно големи ремонти, които няма да попречат на нормалното стартиране на учебния процес.

До 13-ти септември по график се правят съвместни проверки на РЗИ и общините в училищата за санитарно-хигиенните условия. Проверяват се и училищните автобуси.

Във всяка община съвместно с ДАИ са опредени площадки за проверки на училищните автобуси и преглед на задължителната документация, която трябва да се представи преди да започне извозването на учениците. Тъй като подобни прегледи се правят два пъти в годината, очакванията са да няма проблеми. От училищата се изисква информация за най-старите автобуси, но няма такива, които да се спират от движение. „Училищните автобуси са в добро състояние и нищо, че някои са на по десет и повече години, те са в добро състояние и поддържани. За мен по-голямо притеснение представлява „наетия транспорт”, който използват учениците. Сега правим проучването какви превозни средства предоставя съответната транспортна фирма и към тях ще поставим нашите условия, най-вече за по-нови такива”, заяви началничката на РУО.

1697 първокласници ще прекрачат училищния праг

Такъв е броят на най-малките бъдещи ученици към 2 септември. Продължава работата на екипите, които се срещат с родителите на все още незаписаните деца. Срокът за записване приключва на 14-ти септември, но ако има необхванати деца, работата продължава и сред началото на учебната година. Във всички селища от областта в паралелките с първолаци има по някое и друго свободно място. Във Велико Търново такива са в ОУ „Христо Ботев”, ОУ „Димитър Благоев”, СУ „Владимир Комаров”, СУ „Георги Раковски”. От горнооряховските училища свободни места за записване в първи клас има в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и СУ „Вичо Грънчаров”.

 Ще се прави всичко възможно да не се закриват

 повече паралелки в гимназиите

В паралелката със специалност „Терапия и рехабилитация” в Хуманитарната гимназия учениците са повече от 10 и макар непълна, от Общината ще осигурят дофинансирането. А в Гимназията по моден дизайн паралелката също е с 12-13 ученици, но ще бъде запазена. Паралелка със защитена професия в СУ „Владимир Комаров” също ще бъде подкрепена, както и в Професионалната техническа гимназия и  Гимназията по жп транспорт в Горна Оряховица. „Има ли записани от 7 до 9 ученици ще направим всичко възможно паралелката да съществува, защото и толкова кадри да завършат съответната специалност, това е важно за бизнеса”, уверява Розалия Личева. Маломерна е паралелката в Обединеното училище в Джулюница, но там районът е такъв, че няма откъде да дойдат повече деца. В Камен и Сухиндол учениците в 8-ми клас са по 15, но няма как да бъдат попълнени. Разговори са проведени с Общината и паралелките няма да се закриват.

Ана Райковска     

        

 


Ключови думи
РУО - Велико Търново учебна година ремонти първолаци
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати