Събота, 13 Мар 2021
            
Икономика

„Захарни заводи“ представи нова производствена линия за над 1, 6 млн. лева

  30.08.2019 12:38
„Захарни заводи“ представи нова производствена линия за над 1, 6 млн. лева

„Захарни заводи“ откри новата си производствена линия за пакетиране на захар в хартиена опаковка. Инвестицията е в размер на над 1, 6 млн. лева. Оборудването е последно поколение и е произведено в Германия, а днес бе представено по време на Ден на отворените врати в Завода за захар. 


Машината е закупена и въведена в експлоатация в периода на турбуленции и ожесточена ценова война на пазара на захар в Европа. „Захарни заводи“ смело инвестираме в този сектор. Стоим твърдо на пазара. 106-годишният ни опит е стабилната основа, на която сме стъпили, а желанието да се развиваме и мисията ни - да даряваме сладост и щастие на потребителите, е движещата ни сила, заяви Валентина Ралева, изпълнителен директор на „Захарни заводи“.
С тази огромна инвестиция в Завода за пакетиране ще отговорим на очакванията на пазара за хартиена опаковка. Има тренд, в който се търси по-удобна опаковка от крайния потребител. Машината е с достатъчна производителност - 105 килограма на минута, така че мислим, че изцяло можем да задоволим потребностите на консуматорите в България, коментира и Николай Николов, изпълнителен директор на „Захарни заводи трейд“ ЕАД – дружеството, което отговаря за дистрибуцията и логистиката на хранителния бизнес на групата „Захарни заводи“.


Решението за тази инвестиция беше взето в едни доста трудни времена за захарния бизнес в Европа като цяло – по времето на реформата в сектора и периода, в който отпаднаха квотите за производство на цвеклова захар. 2018 г. беше годината на най-ожесточената ценова война на пазара на захарта в Европа, тогава цените стигнаха дъното, беше доста трудно. Но смятам, че направихме много добра стъпка и днес берем плодовете от това решение. Машината е купена с кредитни средства, не е обект на европейски проект, допълни още Валентина Ралева.
Закупуването на опаковъчна линия за хартиен пакет е поредното капиталовложение на компанията в бизнеса й със захар. От приватизацията до днес инвестираните средства в дизията са на стойност над 10 млн. лв.

Днес ние сме единственият производител на захар в България. Това се случи в резултат на т. нар. реформа в сектор захар в ЕС. Пазарните ни дялове в България са между 25% и 30%, целите ни са да разширим продажбите си в страните около България, тъй като размерът на консумация у нас е сравнително устойчив. Изнасяме в съседните държави, тъй като транспортът е ключов елемент в себестойността – Румъния, Гърция, но преди всичко продажбите ни са на наша територия. Към полугодието консолидираната нетна печалба на дружеството е малко над 1, 5 млн. лв. Успешно развиваме бизнеса със захар, с етилов алкохол. Стремежите ни са да направим така, че бизнесът със захар, с етилов алкохол и със захарни изделия да са равностойни. Бизнесът със захар продължава да акумулира най-голяма част от приходите, докато етиловият алкохол и захарните изделия са горе-долу на едно ниво като принос в приходната част, уточни още Ралева.


Плановете на компанията за следващите 5 години включват както затвърждаване на позициите в страната, така и навлизане на съседни пазари чрез рафиниране на над 100 хил. тона захар годишно. За 2019 г. количеството е 85 хил. тона. По време на кампания средната заплата в Завода за захар е 1 300 лв., като в тази част от дейността на "Захарни заводи" са ангажирани около 200 души. Общо в дружеството работят около 800 човека.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Захарни заводи
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати