Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Общество

Деца стават уредници в Музея в Горна Оряховица

  24.08.2019 13:59
Деца стават уредници в Музея в Горна Оряховица

В ролята на истински музейни специалисти влизат деца от Горна Оряховица и региона. Възможността им дава екипът на Историческия музей в града, където през цялото лято тече инициативата ``Семейна събота в музея``. 2019 г. е шестата по ред, през която се реализира проектът, а почитателите и участниците в заниманията стават все повече. Както и през първите пет издания, така и в настоящето малки и големи посетители преоткриват историята и традициите на родния край. Тази година музейните специалисти са подготвили много нови и интересни занимания, свързани с опознаването на експозицията, работата на музейните специалисти, както и със създаването на собствени произведения, вдъхновени от традиционни български занаяти, вярвания и обичаи.
``Любопитни срещи с чудни вещи`` е един от елементите в Семейната събота, които срещат голям интерес сред децата. За играта всяка събота екипът на Музея вади от фонда му по 5 предмета, които не са изложени, но са част от разделите ``Археология``, ``Църковна история``, ``Училищно дело``, ``Български националноосвободителни борби`` и ``Етнография``. Задачата на децата е да намерят мястото на всеки предмет, като го съотнесат и поставят в съответния раздел от експозицията. Преди началото на играта домакините им изнасят беседа, за да могат хлапетата да си припомнят исторически факти и да научат нови. В резултат децата се справят със задачата като професионални куратори.
``Любопитни срещи с чудни вещи`` имаше и днес. Желязна стрела от XIII в., открита при археологическите разкопки на Ряховец през 2017 г., Евангелие от XIX в., Буквар за I отделение и ямак с метално котле, също от XIX в., и снимка на революционера Сидер Грънчаров бе днешното предизвикателство пред децата. За пореден път те показаха, че изпитанията не ги плашат – разпознаха по описание предметите и ги подредиха в специално разположени малки витрини съобразно хронологията и темите в експозицията. Най-добре се справиха 11-годишните Даяна и Ралица, а награди имаше за всички.
Почерпка имаше и за доброволците, които и тази събота дойдоха в Музея, за да почистват намерените по време на тазгодишната археологическа експедиция на Ряховец артефакти.

Над 200 са находките - късноримски и средновековни монети, накити, предмети от въоръжението и керамични фрагменти от Античността и Средновековието. Преди да бъдат събрани във фонда на Музея, те се нуждаят от почистване, за което екипът се доверява на своите доброволци. И докато работата днес тече, зам.-ръководителят на археологическия екип Мая Иванова разказва за проучванията и намерените предмети.


``Любопитни срещи с чудни вещи`` и доброволческата инициатива ще се проведат и в следващите 2 съботи. На третата – на 14 септември, ролите ще бъдат тотално преобърнати. Тогава екипът на Историческия музей в Горна Оряховица ще бъде гост, а децата вече подготвят с какво да го изненадат.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Семейна събота в музея
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета