Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Политика

Кметът свиква консултации за ОИК в Горна Оряховица на 15 август

  13.08.2019 12:03
Кметът свиква консултации за ОИК в Горна Оряховица на 15 август

Консултации между партиите и коалициите в Горна Оряховица за съставяне на Общинската избирателна комисия са насрочени за 15 август от 11 часа при кмета инж. Добромир Добрев.
По принцип Горна Оряховица попада в групата на общини с по-малко от 150 секции, което й отрежда 11-членна комисия. Бройката се разпределя между парламентарно представените партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, „Обединени патриоти”, „Воля”. Допълнително бройка получава „Демократична България”, защото има представител в Европарламента. Тъй като комисията не може да е с четен брой членове, още една бройка получава партията или коалицията с най-голям изборен остатък. В случая това са „Обединени патриоти”. Така на практика комисията става от 13 члена. В бройката се включва председател, двама заместник председатели и секретар. В ОИК Горна Оряховица по 4 представители ще имат ГЕРБ и БСП, двама са за „Обединени патриоти”, по един за Воля, ДПС и „Демократична България”.
Ако партиите и коалициите се разберат за структурирането на комисията и най-вече за разпределянето на ръководните позиции, споразумението им ще бъде пратено от кмета на ЦИК, която трябва да назначи общинските комисии. Ако не могат да постигнат разбирателство, ЦИК ще разпредели местата служебно. Най-късно до 6 септември комисията трябва да е назначена и на 7 септември трябва да започне работа.
За първи път от близо 20 години Общинската избирателна комисия ще има нов председател. В последните три местни избора комисията бе ръководена от починалия преди няколко месеца Димо Димов.
 


Ключови думи
местни избори 2019
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати