Понеделник, 15 Мар 2021
            
Политика

Местни избори 2019 – най-важното за начина на гласуване

  27.10.2019 06:34
Местни избори 2019 – най-важното за начина на гласуване

На местните избори днес, 27 октомври 2019 г., гласуваме с няколко бюлетини - за кмет на община; за общински съветници; за кмет на кметство. В градовете София, Варна и Пловдив гласуваме, освен с бюлетина за кмет на община и бюлетина за общински съветници, и с бюлетина за кмет на район, а в кметствата към тези общини - с бюлетина за кмет на кметство.
Всяка бюлетина е отпечатана на бяла непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на Секционната избирателна комисия (СИК). В долния ѝ ъгъл има 8-цифрен номер, който се откъсва по перфорацията от член на СИК след гласуването и поставянето от СИК на втория печат на гърба на бюлетината. В бюлетината са вписани наименованията на всички партии, коалиции, местни коалиции, регистрирали кандидати във вашия изборен район за съответния вид избор, и имената на независимите кандидати, ако има регистрирани такива, както и квадратче "Не подкрепям никого".
В бюлетината за общински съветници, в дясната страна са очертани толкова кръгчета, колкото е максималният брой на кандидатите от една кандидатска листа на партия, коалиция или местна коалиция и съдържат трицифрения номер на кандидатите от съответната кандидатска листа. Вашият глас ще е действителен, ако правилно отбележите избора си.
За общински съветници гласувате, като в квадратчето с номера на избраната от вас партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат с химикал, пишещ със син цвят, поставите знак Х или V. Ако сте гласували за партия, коалиция или местна коалиция, може да дадете предпочитанието си (префенренция) за конкретен кандидат, като поставите знак Х или V в кръгчето с неговия трицифрен номер. Номера и името на кандидата, за който искате да дадете предпочитанието си, ще откриете на списъка пред избирателната секция или в кабината за гласуване.
За кмет на община, район или кметство гласувате, като в квадратчето с номера пред имената на избрания от вас кандидат с химикал, пишещ със син цвят, поставите знак Х или V. Ако не желаете да подкрепите нито един кандидат на партия, коалиция, местна коалиция или инициативен комитет, в бюлетината за съответния вид избор може да поставите знак Х или V с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето с надпис "Не подкрепям никого". Гласът ви няма да бъде преброен като даден за конкретен кандидат-кмет или за общинска листа. Той ще бъде преброен като валиден, обозначаващ единствено вашето упражнено право на вот, и ще бъде отчетен при изчисляването само на общата избирателна активност.

Кога се допуска гласуване с придружител на избиратели с трайни увреждания?
Избиратели с увредено зрение, с увреден слух или с друго увреждане, които не са в състояние сами да извършат необходимите действия при гласуването, могат по преценка на председателя на Секционната избирателна комисия да гласуват с придружител. Тези избирателят не са длъжни да представят документ от ТЕЛК или НЕЛК. Придружителят трябва да удостовери самоличността си с лична карта. Неграмотността не е основание за гласуване с придружител.

Възможно ли е български граждани, пребиваващи постоянно или временно извън страната на 27 октомври 2019 г., да гласуват в изборите за общински съветници и за кметове?
Изборният кодекс не допуска пребиваващи постоянно или временно извън страната български граждани да гласуват в изборите за общински съветници и за кметове, насрочени за на 27 октомври 2019 г., в съответната държава. В тези избори избирателни секции извън страната не се образуват.

Граждани от ЕС също могат да гласуват
Граждани от друга държава-членка на Европейския съюз, със статут на постоянно или продължително пребиваващи в Република България, имат право да гласуват на тези избори. За тях също важи изискването да имат адрес на пребиваване в общината или кметството 6 месеца преди датата на изборите. Те трябва да фигурират в част втора от избирателните списъци, която е за тях.

При попълнена грешно бюлетина
Ако сгрешите попълването на бюлетината, имате право да поискате втора бюлетина. При повторна грешка не можете да получите трета, нова бюлетина. Върху гърба на сгрешената бюлетина, без да я разгъва, член на СИК трябва да изпише „сгрешена“. Тази бюлетина се подписва от председателя, секретаря и един член на комисията, Поставя се печат, след което се отделя настрани и не се пуска в избирателната кутия.

Мога ли да гласувам за кмет от една партия и за общинска листа на друга?
Да. Бюлетините за кмет на община, за общински съвет и за районен кмет (София, Пловдив, Варна) са отделни една от друга.


Ключови думи
Местни избори 2019 гласуване
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати