Вторник, 16 Мар 2021
            
Икономика

Свинското поскъпна преди чумата да влезе в България, потреблението ще намалява

  11.08.2019 14:34
Свинското поскъпна преди чумата да влезе в България, потреблението ще намалява

„Цените скочиха още през пролетта, като от началото на годината са се повишили с близо 25%. Появата на чумата в България няма как да не се отрази на пазара, но това няма да е драстично. Българското производство е малко и реално погледнато нашите свинекомплекси държат около 10% от пазара. Обичайно те имат собствени транжорни, свои магазини и директно си продават продукцията там. Докато всички производители на колбаси и други продукти от свинско месо разчитат почти изцяло на внос. Просто българските свинекомплекси нямат капацитет да захранят потребностите на месопреработвателите”, коментира един от големите производители на колбаси в Горна Оряховица Румяна Добрева.

Поскъпването на свинското е факт в световен мащаб от началото на годината. Основната причина все пак е чумата, но не в България, а в Китай. Китайците са най-големи производители, но и най-големи консуматори на свинско. След като милиони прасета бяха изклани, милиардният пазар на Китай усети липса, която веднага се отрази на пазарите в Европа и Северна Америка. Отворената огромна ниша на изток веднага доведе до вдигане на цените, а тази тенденция може да бъде коригирана само с отказа на много хора от свинското и пренасочване на интереса към други меса.

Кризата в България, колко и да са малки мащабите ни и колкото да не влияем на международните цени, ще се отрази на родния пазар. Ще удари най-вече на потреблението, смята Румяна Добрева.

Хората са принудени да изколят животните си посред лято, а не всички имат възможност за дълготрайно съхранение. Сега масово по селата ще се яде свинско, дори и да не им се иска много, но все пак това месо трябва да се оползотвори. От тази гледна точка ще сме ощетени, защото никой няма да купува колбаси. А пък няма ли интерес към една стока, тя няма как да повишава цената си, казва още Добрева.

Проблемът с африканската чума обаче не опира само до цените и дори най-малко това трябва да ни е драмата. Повечето действия срещу заразата са нелогични, а на хората не се дава достатъчно информация откъде всъщност идва опасността. Пращат ловните дружинки да бият диви прасета, за да се намали популацията, но всъщност не стават ли ловците разпространители на заразата, пита Румяна, която също е ловец. Успокояват хората, че няма опасност за тях, но дали е съвсем така. Това е вирус, който подрива имунитета. Здравият човек ще го пребори лесно, но болните и малките деца може и да не се справят. Някой предупреждава ли хората, излизащи на разходка из гората, че трябва да вземат мерки срещу заразата, поне да предпазят децата си. Икономическият ефект е ясно, че ще бъде негативен, но нека не забравяме, че здравето на хората е много по-важно. И най-вече затова мерките, които се вземат трябва да са адекватни и добре обмислени, казва Румяна Добрева.

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
свинско поскъпна африканска чума
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати