Събота, 01 Oct 2022
            
Други

През цялата 2020 г. ще продължат проверките за нерегламентирано отглеждане на свине

  24.01.2020 14:45
През цялата 2020 г. ще продължат проверките за нерегламентирано отглеждане на свине

На 23 януари в Гербовата зала на Община Свищов се проведе заседание на Общинската комисия за борба с епизоотичните ситуации на територията на община Свищов.
Заседанието бе открито от председателя на ОбС – Свищов и практикуващ ветеринарен лекар д-р Кристиян Кирилов, а д-р Валери Иванов – гл. инспектор в отдел „ЗЖ” при ОДБХ – Велико Търново запозна присъстващите с актуалната ситуация относно разпространението на заболяването африканска чума по свинете на територията на Република България. Посочено беше, че на територията на община Свищов няма регистрирани нови огнища на заболяването, поради липсата на възприемчиви домашни животни. При дивите прасета не са констатирани положителни случаи за последния месец.
Д-р Иванов информира присъстващите и с утвърдения от Централния епизоотичен съвет към Министерски съвет План за контрол, управление при кризи и предотвратяване на разпространяването на заболяването африканска чума по свинете за 2020 година.
Присъстващите бяха запознати и с новите мерки за биосигурност на животновъдните обекти за отглеждане на свине, регламентирани в Наредба № 44 от 20 април 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, влезли в сила от 17.01.2020 г.
Д-р Иванов изтъкна, че през цялата 2020 г. ще продължат проверките за установяване на нерегламентирано отглеждане на свине, като нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба от 500 лева.

Общинската комисия за борба с епизоотичните ситуации реши Община Свищов да организира и проведе чрез средствата за масово осведомяване информационна кампания за наложената забрана за отглеждане на свине в личните стопанства до края на 2020 г. ; за необходимостта от регистриране на тези животновъдни обекти в Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново и за въвеждането на мерки за биосигурност при отглеждане на свине. Решено бе още Общинската комисия за борба с епизоотичните ситуации да провежда заседания най-малко два пъти месечно, както и извънредно в изпълнение на решение на Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации на територията на област Велико Търново.

На заседанието, освен членовете на комисията, присъстваха кметовете на селата Вардим, Българско Сливово и Хаджидимитрово и кметският наместник на с. Совата.


Ключови думи
африканска чума Свищов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати