Събота, 08 Oct 2022
            
Общество

Възстановчиците от „Дукс Антика“ свикват национален събор за годишнината от битката при Траянови врата

  01.08.2019 13:12
Възстановчиците от „Дукс Антика“ свикват национален събор за годишнината от битката при Траянови врата

Национален събор на групите за исторически възстановки свикват свищовското Сдружение „Дукс Антика“ и варненското „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол”. Съборът е по повод годишнината от битката при Траянови врата.
На 17 и 18 август в крепостта „Траянови врата“ ще се проведе поредното издание на фестивал „Траянови врата – величие и памет“. Фестивалът е заложен в културния календар на Община Костенец, но тази година тя няма възможност да осигури финансиране. Фестивалът е посветен на историческата победа, която Самуил удържа над Василий II на 17 август 986 г. Годишнина, която ние, участниците в сдружения за исторически възстановки, желаем да отбележим заедно в крепостта „Траянови врата”. По тази причина, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” от град Варна и Сдружение „Дукс Антика” от град Свищов, инициираме общ събор на всички възстановчици (реенактори), на който събор всеки участник ще присъства за своя сметка и в името на идеята. За наша радост, на призива ни откликнаха мнозина от българските възстановчици, което гарантира качествена реконструкция, отворена като исторически период и представени култури, като ще се следи единствено за адекватността на екипировката на участниците. Такова събитие в България досега не е провеждано и сме щастливи от факта, че събрахме под знамената много от колегите ни, които изявиха готовност да пожертват от своето време, своите средства и своята енергия, за да не остане непочетена последната велика победа на българското оръжие, преди Първото българско царство да бъде заличено от лицето на Земята. Подобен акт е още по-важен при несекващите посегателства на някои от македонските ни съседи върху тази драматична глава от българската история, казват от „Дукс Антика“ и „Авитохол“. 
Каним всеки да се поклони заедно с нас пред величието на предците ни. Входът за посетители е свободен и безплатен. Днес твърдим, че времената са тежки, но те винаги са били такива. Оплакваме се, че искат да ни отнемат и малкото, което имаме, но това винаги е било така. Страдаме от липсата на общност и национална кауза. Това не винаги е било така. Ние вярваме, че за да продължим заедно напред, трябва първо да се пречистим от наслоените завист, недоверие и бездуховност. За щастие, българската история ни предлага множество извори на национална гордост и родолюбие. Един от тези извори блика сред чукарите на Траянови врата. Нека заедно се смирим и измием очите си в бистрите му струи. После, като се вгледаме един в друг, може би ще видим това, което бранителите на България са виждали сред събратята си. Хора, за които е чест да загинеш. Хора, с които е привилегия да живееш, допълват инициаторите. И уточняват: Ако тази наша идея Ви заинтересува, ние сме на Ваше разположение: Жасмин Първанов, председател на „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол“ град Варна, тел.: 0899845949, email: [email protected], Димитър Спасов, председател на Сдружение за исторически реконструкции „Дукс Антика“ тел.: 0886444350, email: [email protected].


Ключови думи
Дукс Антика
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати