Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Красимир Каракачанов: Армията се включва в овладяването на африканската чума

  26.07.2019 15:22
Красимир Каракачанов: Армията се включва в овладяването на африканската чума

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е издал заповед, с която при поискване от съответните институции, армията да подпомогне решаването на проблема с африканската чума по свинете. При нужда ще се отзовава и военна полиция. „На  контролните пунктове, през които преминават хора и животни, армия и военна полиция ще се намесва за контролиране на трафика. Ако поискат нашата подкрепа, ние ще я окажем”, заяви той. Вицепремиерът бе днес във Велико Търново за връчване на първите офицерски звания на завършилите курсанти от НВУ „Васил Левски”.

 Полковник Иван Маланов ще е най-вероятно новият началник на НВУ „Васил Левски”. Него е предложил министър Каракачанов, при одобрение, президентът трябва да издаде указ. Полковник Малаков досега е бил командир на 110-ти полк в Пловдив. „Идеята ми е да се промени досегашната практика. Обикновено, без някой да се засяга, но във военното министерство предлагаха или хора, които са в края на кариерата си, или от които искат да се отърват по някакъв начин. И те идваха немотивирани. Имаше дори един случай, началник на Военния университет дойде и изкара точно половин ден. Амбицията ми е да привлечем хора, които са в средата на своята кариера. Да дойдат тука и да покажат, че могат да възпитават младите български офицери и това да бъде трамплин или провал на кариерата им”, коментира г-н Каракачанов.  

  Имало предложени няколко кандидатури, включително на настоящ преподавател в НВУ, но той се е спрял на полк. Маланов, който е с чин полковник от две години. По думите на министъра, той е показал добри организаторски способности и качества. Очаква се съгласувателната процедура да мине успешно. Крайният срок, заложен от военния министър е 15 август, но той се надява до края на юли НВУ „Васил Левски” да има своя нов началник.

 Все още настоящият началник на Военния университет бригаден генерал Пламен Богданов след сдаване на длъжността първо ще се отдаде на почивка. „Възможни са различни пътища, нека да видя първо къде ще ми е най-интересно. Напускам армията, може би ще се насоча към преподавателска дейност, или нещо друго – трудно е да се каже. Още мисля за задачите в армията”, каза за Regnews той.

Бригаден генерал Пламен Богданов е доктор по „Военно дело” и ще кандидатства когато обявят някъде конкурс.

Ана Райковска

 

 


Ключови думи
министър армията африканска чума началник на НВУ
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати