Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

КНСБ подема кампания за борба срещу сивата икономика

  22.07.2019 13:39
КНСБ подема кампания за борба срещу сивата икономика

Кампанията на най-голямата синдикална организация КНСБ под мотото „Сивото убива”, за борба срещу сивата икономика стартира на 8-ми юли от Плевен. Днес координатори от централното ръководство на синдиката бяха във Велико Търново, за да я популяризират, и да разкажат за нейните цели и същност. Като начало, пред Общината е поставен мобилен център, в който гражданите могат да подадат своите сигнали. Кампанията на КНСБ е подкрепена от Инспекцията по труда, Комисията за защита на потребителите и НАП. А причината за нея е, че зачестяват сигналите в КНСБ за все повече работещи без трудов договор, сподели Тодор Капитанов, координатор в КНСБ – част от екипа, който даде брифинг днес.

Синдикалната организация се опира и на стряскащи данни от статистиката, както и на собствени изчисления. Според тях, в сивия сектор работят около 90 хиляди души в България, най-вече в отрасъл „Лека промишленост”. Ако човек допусне по някаква причина да работи без трудов договор, един великотърновец губи за година 5541 лв. само за майчински, 2793 лв. от болнични, под формата на евентуални обезщетения за безработица – 2577 лв., а за пенсия той би загубил 59 241 лв., а общо за 30 години, ако работи със средна заплата според НСИ 980 лв., той ще загуби минимум 70 330 лв.

В момента България е в Топ 5 на страните от Източна Европа, които са с най-голям процент на изчислена неформална заетост по данни на Международната организация на труда. Точният процент е 15,9. Пак по данни на КНСБ в страната ни се въртят около 23 млрд. лева годишно в сивата икономика.

Ново мобилно приложение, което вече има 400 потребители, е част от кампанията и на него вече има постъпили 30 сигнала. Синдикалистите призовават за по-голяма активност, а на приложението активните граждани могат да подадат сигнали, като анонимността им е гарантирана.

Всички законодателни предложения на КНСБ са свързани с увеличаване на доходите на работещите, като първата стъпка е въвеждането на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата. Пусната е и анкета сред гражданите, които също могат да правят предложения. Те ще бъдат обобщени на Националната конференция на КНСБ на 7 октомври и най-добрите от тях ще влязат като законодателни инициативи.

Ана Райковска         

 


Ключови думи
КНСБ кампания
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати