Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Българчета и ромчета от училищата „Бачо Киро” и „П. Р. Славейков” - Джулюница се учиха на толерантност по проект

  16.07.2019 13:05
Българчета и ромчета от училищата „Бачо Киро” и „П. Р. Славейков” - Джулюница се учиха на толерантност по проект

През август тази година завършва двугодишния съвместен проект „Винаги различни, но винаги заедно“ на ОУ „Бачо Киро” и Обединено училище Джулюница. Днес директорката Даниела Христова, педагогическият съветник в ОУ „Бачо Киро” Даниела Стоянова (и двете ръководителки на проекта) и учителите Иво Христов и Галя Лицова дадоха заключителна пресконференция, на която споделиха подробности и постигнати резултати на проекта.

 Той е на стойност  39 510 лв., осигурени от МОН чрез Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Проектът „Винаги различни, но винаги заедно“ е насочен  към създаване на  условия за съвместни образователни дейности на ученици с различен етнически произход; изграждане на положителна нагласа към различната културна специфика и се стимулира междукултурното разбиране и общуване между ученици от двете училища в благоприятна и толерантна среда, посредством съвместни извънкласни дейности. А сред основните цели е да се гарантират равнопоставени условия и достъп за учениците от етническите малцинства и повишаване на образователните им резултати, както и формиране на етническа толерантност и приемане на представители от различни малцинствени общности.

 Проект „Винаги различни, но винаги заедно“ се реализира от ОУБК в партньорство с ОбУ ПРС за период от 23 месеца от октомври 2017 до август 2019. Финансирането е от МОН, (ЦОИДУЕМ) по Приоритет 2: Развиване на дейности, гарантиращи равния достъп до качествено образование за децата и учениците от етническите малцинства, включително и за преодоляване на сегрегацията и вторичната сегрегация на децата и учениците от етническите малцинства.

 По време на изпълнение на проекта са били сформирани 6 групи по извънкласни дейности: 4 в ОУ „Бачо Киро” и 2 в „П. Р. Славейков” в Джулюница. Общо са били обхванати над 200 деца, които са работили в направленията „Гражданско образование”, „Изкуства” и „Спорт”.  

Учениците да били на зелено училище „Академия за приятелство“, участвали са в спортни състезания , провели са кулинарен уъркшоп „Никой не е по-голям от хляба“ и

артпленер „Сръчковци“. А накрая всички били възнаградени с екскурзия с образователна в Габровския балкан.

 Предизвикателствата пред участниците в проекта и от двете страни били от различно естество. За Даниела Христова от училището в Джулюница, че ще работят с градско училище, много по-различно и елитно от тяхното. И в което няма деца от ромски произход. Но за нея проектът е успешен, защото наистина се създали партньорства и приятелства между учителите и учениците от двете училища. „Това е бъдещето, на такива проекти, в които деца от различни етноси и населени места да бъдат заедно”, заяви тя. И разказа как на зеленото училище в първата година децата били притеснени как ще се приемат едни други, но накрая всички станали приятели.

„В „Бачо Киро” нямаме деца от ромски произход и в началото беше трудно да убедим деца и родители да участват в проекта. Но после им стана интересно и желаещите да се включат станаха повече. Смятам, че основната цел – сближаване на различията, беше постигната”, сподели Даниела Стоянова.

 Поначало скептицизмът бил повече в родителите и тях трябвало да убеждават по-настоятелно ръководителките на проекта, но и те склонили пред максимата, че всички сме хора. За ОУ „Бачо Киро” това е първи проект от подобен тип, а натрупаният опит е безценен.

Ана Райковска    

 


Ключови думи
проект Джулюница "Бачо Киро"
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати