Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

В Никополис ад Иструм археологът Иван Църов продължава разкриването на Форумния комплекс

  16.07.2019 07:47
В Никополис ад Иструм археологът Иван Църов продължава разкриването на Форумния комплекс

 Тази година разкопките на Никополис ад Иструм ще започнат през септември. Осигурено е държавно финансиране от 24 000 лв., което ще даде възможност да се работи 5, дори 6 седмици, с около 12 човека. Ръководител на екипа отново е директорът на РИМ – Велико Търново Иван Църов. С него разговаряхме в първия ден на античния фестивал „Нике – играта и победата”.

 „Ще продължа работа в сектор югозападен ъгъл на Форумния комплекс. Това е може би последната част в него, с което проучването един вид ще се затвори и ще се знае всичко за архитектурата на площадния комплекс на града. В бъдеше следващите екипи ще могат да започнат да проучват или други обществени сгради (досега нямаме разкрит храм), или жилищните квартали, защото нямаме разкрито и жилище в Никополис ад Иструм”, коментира археологът. Той е започнал проучването на югозападния ъгъл още през далечната 1982 г. След това, поради ангажименти на българо-британския екип, който разкриваше водоснабдяването на Никополис, секторът бил замразен и преди три години археологът отново се връща към него, за да се довърши проучването на комплекса.

 „Очертава се един малък форум, който е бил отворен с колонади П-образно към запад. Той най-вероятно е бил застлан с плочи, а в средата е имало някакъв монумент, от който не са останали никакви следи освен една яма. В по-късно време, но още в античността, той е бил демонтиран изцяло и са извадени всичките камъни. Излиза и един от входовете на театъра и когато примерно е имало представления, в антрактите, публиката е можела да излиза на това място, защитено с покрив, крепен от колонада. От архитектурна гледна точка излизат и други интересни неща - по-ранни строежи, частично регистрирани. Надявам се тази година да се събере още информация в тази насока. Излиза и един по-скоро конструктивен проблем, който успях да регистрирам, едва ли не с методите на криминалистиката. В един момент, дали в следствие на катаклизъм или архитектурно-строително недомислие, но част от колонадата просто е рухнала. Което е странно. Хората от онова време са извадили под пластовете, които са поддали и са набутали там архитектурните детайли. И аз вече от една яма имам извадени около 180 архитектурни детайли, а са разкрити още поне десетина. Вероятно под тях ще има и още. Интересното в случая е, че ако тези хора имаха идеята да възстановяват съоръжението, то нямаше да укрепват там с падналите детайли. Напротив, щяха да го направят по някакъв друг начин. Ако не са искали да го възстановяват, странно е защо все пак са го укрепили с тези детайли. Така че, в археологията има такива загадки, които се разплитат наистина с методите на криминологията. По малко от тук и от там и така се подрежда пъзела, за да се изясни цялостната картина. В ъгъла, между двете улици, също ще се направи сондаж. От миналата година има един сондаж, който ще бъде разширен, за да се види архитектурата от онова време”, обяснява Иван Църов.

 На разкопките тази година той ще има двама заместник-ръководители – Калин Чакъров, който отскоро работи в РИМ – Велико Търново и докторантката в СУ и реставратор в Регионалния музей Михаела Томова. Ще ползва и хора от околните села, защото студентите по това време са ангажирани.

 Началото на проучването на древноримския град Никополис ад Иструм и първите разкопки са от 1900-та година. От тогава обектът се охранява. А иначе интензивно се работи от 1975 г. В онези години били ангажирани много хора - бригади на три смени и по стотина човека, както и допълнително 30-40 човека от Никюп. От 1985 г. до 2011 г. там работеше българо-британска експедиция. По груби сметки на директора на Историческия музей, от 1982 г. до сега през Никополис, като участници в проучванията, са минали около 5000 студенти.  

  В последните години активно се работи и по социализацията на обекта. „Преди 6 години Министерството на културата вложи почти 2 млн. лева за инфраструктурата и от там насетне започна наистина да се увеличава потока от посетители. Все още обаче подходите към обекта не са достатъчно добри, а туризъм се прави, когато може по пътя да се разминат два автобуса. Очакванията ни е нещата да се развият в положителен аспект. Ето, античният фестивал се организира за четвърта година и виждате колко много хора има. Миналата година бяха 4000 човека, тази може би пак ще са толкова”, прогнозира Иван Църов.

 През миналото археологическо лято късметът го споходи и той откри надпис в мерена реч, на старогръцки. За съжаление преводът на български няма как да е римуван. Текстът гласи: „На добрата съдба, този прекрасен олтар посвети на богинята градската Тюхе Конкордиан – иконом на града”. Според Иван Църов, този именно текст е първият, който споменава две неща. Едното е, че Тюхе (богиня от гръко-римския пантеон ) е представена като богиня на града. А другото е името Конкордиан, в превод означава „съгласие”. Длъжността градски иконом за първи път се споменава в надпис от Никополис ад Иструм.

 „Явно, някаква молба е имал към богинята и тя я е изпълнила. И за да я впечатли, е поставил надписа, а това по начало е скъпо нещо. Та този човек е бил в местната община на длъжност иконом, което може да се приравни със сегашния секретар на Община. По принцип, който заема тази длъжност, плаща, за да я заеме, тъй като тогава е имало имуществен ценз. И се състезават не на конкурс на знания, а печели този, който внесе най-много в общинската хазна. Това е била заложен принцип. Този иконом е отговарял за издигането на статуи, за купуване на подаръци на гостите на Общината, за всякакви разплащания на „външни изпълнители”. В съвременните общини това го правят няколко отдела, но тогава е бил един човек. Затова и той гордо си е написал в този текст длъжността си”, обяснява откривателят.

Надписът е експониран на мястото си. Може да се види и да се снима.

Ана Райковска

 

 


Ключови думи
разкопки Иван Църов Никопорис ад Иструм
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати