Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Скелет с номадски гени на 10 000 години откриха в крепостта Ряховец

  28.08.2018 13:06
Скелет с номадски гени на 10 000 години откриха в крепостта Ряховец

Поредно впечатляващо откритие направиха археолозите на крепостта Ряховец. В първия средновековен гроб, който беше открит, е погребан човек с номадски гени на 10 000 години. Произходът му е установен с ДНК анализ в „Харвард“, поясни ръководителят на разкопките Илиян Петракиев. По думите му става въпрос за човек, който е живял около 13-ти век, но е бил наследник на последните номади в Европа. Те са от Мезозойската епоха, преди хората да открият земеделието като препитание. Днес в България 3,5 % от населението носи същите гени, обясни още Илиян Петракиев.
От средновековния период са открити още два гроба. Те са намерени извън стените, което доказва, че крепостта е престанала да изпълнява функциите си след 13-ти век. Скелетите от тях също ще бъдат изпратени за анализ в „Харвард“. Друга интересна находка е погребение на дете в ембрионална поза. То датира от Ранната желязна епоха и вероятно е първото открито по нашите земи. На него също предстои да бъде направен ДНК анализ. Очаква се на по-късен етап скелетът и намерения съд до него да бъдат изложени в Горнооряховския музей.
Освен гробове, по време на проучванията са открити и различни монети от Средновековието и 4-5 век. Намерени са и предмети от бита, които са много добре запазени. Предстои да им бъде направен нумизматичен анализ.
Заради многобройните находки на крепостта Ряховец от Община Горна Оряховица обещаха да финансират разкопките и догодина. В момента се работи по изграждане на цялостна концепция за социализиране на крепостта. С нея ще се кандидатства за финансиране по „Региони в растеж“, обясни кметът на железничарския град инж. Добромир Добрев. По думите му ще бъде изградена инфраструктура за лесен достъп до средновековния обект. Предстои изграждането на различни атракциони и единствено по рода си в България Археологическо училище. В него ще бъдат настанявани ученици, които ще помагат за разкопките.
„Цялата крепост е над 20 декара, към момента е проучена една малка част. Затова подобно училище ще има своята функция и в бъдеще“, обясни инж. Добромир Добрев и сподели, че цялостната концепция трябва да бъде готова през октомври.
Добра новина съобщи и научният консултант на разкопките проф. Хитко Вачев. Той обясни, че тази година дейностите по проучванията са били съфинансирани от Националния исторически музей. Контактите с институцията ще продължат и в бъдеще, тъй като е договорено Горнооряховският музей да гостува в София със собствена изложба.
Друга инициатива, която ще се развива, е Лятното археологическо училище, обясни археологът Мая Иванова.  През този сезон в него са взели участие 28 деца от 4 училища. В него се включиха основно ученици от СУ „Георги Измирлиев“ и СУ „Вичо Грънчаров“ в железничарския град. Участваха и 8 деца от СУ „Емилиян Станев“ и ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново.
„Децата работиха на терен, участваха в реалните разкопки и изготвянето на научната документация. Заснемаха различни обекти с дрон“, сподели още Мая Иванова, която изрази надежда, че Лятното археологическо училище ще се радва на още по-голям успех догодина.
В същото време ще продължат и Летните семейни съботи в Горнооряховския музей, съобщи директорът Пламен Младенов. Той сподели, че през юни е била открита изцяло реновираната археологическа зала. Тя е с нова визия, въведени са и интерактивни елементи, които се радват на голям интерес от посетителите. Автентичен вертикален стан от Средновековието е бил основната атракция за участниците в Семейните съботи. Езикът на знаците и каква информация може да се получи от различни артефакти е било друго интересно направление, което е забавлявало посетителите. Най-малките участници пък са използвали дървени печати за хляб. Над 400 души са се включили в Семейните съботи през това лято, обясни още Пламен Младенов.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
разкопки Ряховец Горна Оряховица Добромир Добрев Хитко Вачев Илиян Петракиев номади гробове
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати