Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Мъж плаши с гладна стачка заради мост, строен от дядо му

  07.07.2019 12:06
Мъж плаши с гладна стачка заради мост, строен от дядо му

80-годишният Борислав Чакъров от Златарица отказва да плаща данъците си и е на път да обяви гладна стачка, ако местната власт не възстанови над 100-годишен мост в града, изграден с пари от дядо му. Съоръжението се ползва и до днес, но парапетите му са съборени и на практика е опасно за преминаващите хора и автомобили.
Историята на моста датира от април 1898 година. Парите за изграждането му са осигурени от дядото на Борислав Чакъров, който бил единственият хаджия в града по онова време. Строителството продължило шест месеца, като мостът бил открит през ноември. Изграждат го двама майстори, а за направата му са ползвани дялани камъни. Те пък са докарани от бащата на Борислав Чакъров чак от село Родина, за което са се ползвали две волски коли.
Запазен е и документът, с който мостът е предаден на Общината преди повече от 100 години, като са описани всички средства, използвани за градежа на съоръжението.
През 1979 г. обаче по моста минава снегорин и събаря горните парапети. Борислав Чакъров успява да ги съхрани, а тогавашният кмет обещава да ги сложи на мястото им. Те обаче останали на улицата до 1993 г. След това Борислав Чакъров ги прибрал в дома си, за да не ги откраднат. Година по-късно и другите два парапета падат в дерето и до днес стоят там.
„На тези парапети дядо ми винаги е слагал по един поднос със сладки и бонбони, за да си вземат хората, когато в неделен ден отиват на църква. Молил съм се вече толкова години. Кметът вече е два мандата и иска трети. Моля го, моля го, все обещава, че ще извади парапетите от реката и вече десет години. Като се срещнем по пътя и пак казва, че е обещал и ще се реши всичко. А тук отсреща е мръсен канал. Жално ми е, обидно ми е да се подиграват с паметта на дядо ми и на баща ми и на рода ми“, сподели Борислав Чакъров, който и до днес живее в къщата на дядо си, която е строена 1868 г. Всъщност мостът се намира непосредствено до дома му, затова всеки ден възрастният мъж се събужда с тази гледка.
„Докато не възстановят моста една стотинка данъци няма да платя. Редовен съм бил, но ми е обидно. Съветът, Общината, всички да ми опростят данъците. Ще направя и аз не знам какво още. Започвам гладна стачка“, закани се Борислав Чакъров. Той е подал сигнал и до председателя на местния парламент Стефан Бранзелов, който взима присърце проблема и го разглежда на редовна сесия.
„В началото на 2018 г. се свърза с мен г-н Чакъров. Донесе ми документи, с които ме запозна с подробности около строителството на моста. Наистина и аз, както и доста хора, минаваме често от тук, защото това е пряк път към пазара и центъра. Мостът наистина е опасен, няма парапети, коли минават, деца минават. На заседанието през март 2018 г. предложих да бъде направена промяна в капиталовите разходи, като предложих да се включат средства за ремонт на моста. Но кметът се отнесе доста несериозно към моето предложение, не получих подкрепата и на мнозинството от общинските съветници и така не се случиха нещата“, разказа за „Кореспондент“ Стефан Бранзелов. По думите му кметът Пенчо Чанев е обещал да се изготви количествено-стойностна сметка за ремонта, но повече от година и половина нищо подобно не се е случило. Според Стефан Бранзелов възстановяването на моста би струвало около 1000 лв.


Ключови думи
мост Златарица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати