Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

Борислав Чакъров е на кафе и вода от два месеца

  02.09.2019 08:06
Борислав Чакъров е на кафе и вода от два месеца

Точно 60 дни изминаха откакто 80-годишният Борислав Чакъров от Златарица обяви гладна стачка. Възрастният мъж твърди, че вече два месеца не яде нищо и го кара само на вода, чай и кафе. Исканията му, както „Кореспондент“ пръв писа са свързани с възстановяването на вековен мост, строен от дядо му.
„Никъде не ходя, с никого не се срещам. Само при комшията ходя, моли ме да изям един домат поне, но аз не искам. Вие ми се свят, вече едва вървя. Не знам с колко килограма съм отслабнал, но ако не вярвате, че гладувам ще ви каже, че  вече съм затегнал четири дупки на колана“, обясни Борислав Чакъров. Той дори собственоръчно е почистил моста от растителността, която беше избуяла. По думите му от Общината не са си направили труда дори да го попитат как е и дали има нужда от помощ.
Възрастният мъж е категоричен, че няма да се откаже докато от местната власт в лицето на кмета Пенчо Чанев не му обърнат внимание и не възстановят моста, който е строен от дядо му. Освен всичко друго Борислав Чакъров иска да му бъдат опростени около 4000 лв. данъци, които в знак на протест не е плащал от 2012-та година насам.
Историята на моста датира от април 1898 година. Парите за изграждането му са осигурени от дядото на Борислав Чакъров, който бил единственият хаджия в града по онова време. Строителството продължило шест месеца, като мостът бил открит през ноември. Изграждат го двама майстори, а за направата му са ползвани дялани камъни. Те пък са докарани от бащата на Борислав Чакъров чак от село Родина, за което са се ползвали две волски коли.
Запазен е и документът, с който мостът е предаден на Общината преди повече от 100 години, като са описани всички средства, използвани за градежа на съоръжението.
През 1979 г. обаче по моста минава снегорин и събаря горните парапети. Борислав Чакъров успява да ги съхрани, а тогавашният кмет обещава да ги сложи на мястото им. Те обаче останали на улицата до 1993 г. След това Борислав Чакъров ги прибрал в дома си, за да не ги откраднат. Година по-късно и другите два парапета падат в дерето и до днес стоят там.
Миналата седмица Борислав Чакъров се срещна и с депутата Станислав Стоянов от ГЕРБ, който пое ангажимент да намери финансиране за ремонта на моста.


Ключови думи
мост Златарица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати