Събота, 13 Мар 2021
            
Икономика

Бизнесът за разкрасяване преживява истински бум в Горна Оряховица

  23.06.2019 12:53
Бизнесът за разкрасяване преживява истински бум в Горна Оряховица

Култът към красотата движи основния бизнес в света и на тази тенденция по нищо не отстъпва и Горна Оряховица. На всеки 500-600 жители на града се пада по едно студио за красота, което на пръв поглед изглежда ужасно много, но май всъщност не е.

Според официалната статистика в града има 36 обекта, които се занимават с някаква форма на разкрасяване. Поне още толкова обаче са малките гаражни ателиета, които предлагат по-прости услуги – маникюр, подстригване, кола маска, и са в сивата икономика. Така че изборът е наистина богат – и като предлагани услуги, и като цени. Общо взето, както се казва, има за всеки влак пътници – и за първа, и за втора класа, и за товарни вагони.

Да се харесваш е основна мания от во веки веков, подсилвана особено напоследък с Фейсбук и неговите лайкове. Хората очевидно са склонни да правят всякакви жертви, но да изглеждат добре. Така че основа за разкрасителния бизнес винаги е имало. А в последно време бизнесът процъфтява и заради силното мъжко рамо.

Всъщност мъжете са все по-чести посетители на салоните за красота и това не е никаква джендърска пропаганда. Космат мачо, който не признава дезодоранти и кремове, няма как да се котира в днешно време. Всъщност космат може да бъде, но само по лицето и никъде другаде. Брадите остават на мода и дори вече връщат една позабравена професия. Някога, преди коафьорите и фризьорите, мъжкият стайлинг се поддържал от бербери. Е, сега те отново са тук, но като барбъри – специалисти по мъжко подстригване и най-вече по оформяне на бради. Засега такива специалисти в Горна Оряховица няма. Само две момчета има във Велико Търново, които са специализирали в тази насока. Но най-новият салон за красота в Горна Оряховица „Бюти хаус” си е поставил за цел да предложи тази услуга на горнооряховчани и се очаква в скоро време горнооряховските бради да се оформят от барбър специалист.

Няма да откриваме топлата вода, но искаме да предложим нещо различно на нашите клиенти, казват двете момичета, които работят в „Бюти хаус”. Иначе те не се страхуват от конкуренцията. Вярно, че изглежда убийствена, но всъщност има клиенти за всички, смятат те. Ако си вярваш, имаш умения и работиш здраво, ще успееш, казва Радина Димитрова, която най-сетне осъществила своята 10-годишна мечта да има собствен салон.

Заедно с нея в бизнес начинанието се впуска и Станислава Бисерова – художник по образование, реставратор на църкви и от близо десет години майстор на маникюра и педикюра. Да правиш нокти е всъщност доста творчески процес и рисуването определено помага, дори е задължително, особено, ако искаш да правиш маникюр на високо ниво, казва Станислава. А тя със сигурност иска да предложи най-доброто – като материали, отношение, изработка. Големият й коз обаче е медицинският педикюр. Няма по-добра от нея, казват нейни клиенти с проблемни нокти, които са се отървали от мъките след няколко сеанса.

Мечтая за този салон от десет години и най-сетне дойде моето време. Не се страхувам от конкуренцията, защото знам, че има какво да предложим на клиентите си. Всяко нещо при нас е мислено и направено специално за тази цел. Мисля, че сме уцелили и добрия баланс между цена и качество. Като с качеството компромиси не правим, твърди Радина, чиято специалност е козметиката.

В салона има още място за фризьор и гримьор. Преговаря се и с дерматолози, които да идват веднъж или два пъти в месеца, за да правят модерните лицеви преустройства с филъри и още специални техники.

Човек иска да е млад и красив. С Фейсбук вече е на показ през цялото време и общо взето няма скриване. В същото време козметичната индустрия се развива с такива луди темпове, че вече има всякакви техники и мазила, с които можеш или  поне да опиташ да спреш времето. И всички тези терапии, които доскоро са били познати само на големите звезди и богатите особи, вече са достъпни и за обикновените хора. Така че няма нищо чудно, че всеки месец се появява поне по едно ново разкрасително ателие. Така че Радина вероятно е права, че клиенти има за всички, а тези, които предлагат качествена услуга, ще имат работа винаги. В крайна сметка няма нищо по-вечно от мечтата за вечна младост и красота.

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
бизнес разкрасяване
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати