Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

Втори Старчески дом ще строят в Балван

  23.06.2019 09:53
Втори Старчески дом ще строят в Балван

На 50 метра зад Читалището в Балван скоро ще започне строителството на втори старчески дом, този път частен. За тази цел в началото на 2019 г. млади и предприемчиви хора са закупили терена, който е до главния път за Велико Търново. Домът ще бъде сравнително голям, защото заявеният капацитет е за 45 – 50 човека. Така селото ще бъде едно от малкото, ако не и единствено в България, в което ще има две институции, предлагащи грижи и подслон на възрастни хора. Младите инвеститори избрали Балван заради чистия въздух, добрите транспортни връзки, наличието на канализация и ред други предимства.

В Балван вече има един Старчески дом - общинският „Св. Иван Рилски”, който се подпомага от сдружение „Св. Иван Рилски” и фондация „Лале”. В него живеят 20 човека. Заварваме четирима от обитателите му седнали на сянка в горещия юнски ден. Те не знаеха за новия старчески дом, но приеха новината добре - тъкмо ще има с кого да се сприятелят. Пък и то, млади хора не останаха, подхвърля чичо Георги, който е в Дома от година и два-три месеца. Лесно свикнал, заради бившата си професия, която го държала повече по пътищата, отколкото вкъщи. Фатидже Фазлиева е от съседното село, но работила дълги години в Балван и много от хората са й познати. Докато говори, очите й се насълзяват – още е нова. Останала самичка и кака Румяна, чиито деца са в Англия. С най-голям стаж от малката групичка е Мария Ганева. Счупила и двата крака, придвижва се с патерици и се принудила да заживее в Дома. Нито са я изгонили, нито са я напътили, но нямало кой да се грижи денонощно за нея. И докато си споделят съдбите, възрастните хора не спират да хвалят персонала, който ги гледал и се отнасял с тях много добре.

За кмета на Балван Недьо Георгиев новият

старчески дом е още една добра инвестиция

Ще се отворят нови работни места, макар че и сега, за разлика от много други села, в Балван има поминък. Работят няколко производствени предприятия: цех за пластмасови изделия, цех за пелети, дървообработващ цех, пункт за изкупуване на билки на „Биопрограма”. В близост до селото има и биволоферма, в която се отглеждат 300 биволи.

Китното селце, което отстои на 18 км западно от Велико Търново, е живо и за радост запазва броя на населението си. В момента има около 560 жители, от тях 370 са с постоянен настоящ адрес. Така че на предстоящите местни избори, дори и след измененията на Избирателния кодекс, кметът на селото ще бъде пряко избиран. В селото има основно училище и детска градина с 14 деца. Тук е и Кризисният център за деца, функционира и социален патронаж. Предимство за Балван е, че се намира до главния път за София. И тук има проблеми с инфраструктурата, но лека-полека и те намират решение. По програма „Местни инициативи” сега се асфалтират главните улици – там, където се движи общественият транспорт. За да не бягат хората към Велико Търново, от особена важност е връзката с общинския и областния център.

Не пустее и Читалището в селото. През миналата година НЧ „Нива – 1898” отбеляза 120-годишен юбилей. Самодейците от народния хор, групата за стари градски песни „Романтика”, за изворен фолклор и обичаи участват във всички празници на селото, по събори и фестивали. Бъдещето е и в танцовия състав „Надежда”, сформиран само от млади момичета от селото през 2017 г. А в последните няколко години Балван се прочу и с Празника на баницата, който вече се радва и на международно участие. 

Гордост за селото са площадките,

открити през последните няколко години

Със съдействието на Община Велико Търново и по програма ПУДООС миналата година бе прерязана лентата на хубава детската площадка с беседка, която балванчани си пазят от посегателства. Един малък парк, където децата да играят, а възрастните да почиват. През декември 2016 г. бе открит Център за превенция и спорт със спомоществователството на Съюза на пивоварите и Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски” със седалище с. Балван. Благодарение на тях и по проект на дирекция „Пътна полиция” и  Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Велико  Търново към Центъра бяха разкрити две площадки през 2018 г. – за пътна и пожарна безопасност. В тях децата от община Велико Търново и най-вече от малките населени места вече  се обучават да боравят с пожарогасители, учат се да реагират на бедствието и как да оказват първа помощ, а на площадката за пътна безопасност научават пътните знаци, Правилника за движение и да се пазят от автопроизшествия. Алеята за пътната безопасност е единствената в общината, след като полигонът във Велико Търново вече го няма. Тази година през април беше открита и площадка за приложно колоездене и оцеляване сред природата. Към училището и Центъра за работа с деца и младежи в селото бе открит и Клуб за приложно колоездене, който е регистриран в Съюза на българските автомобилисти. Има достатъчно оборудване, има и колелета. Проектът за Центъра за превенция и спорт бе награден от фондация „Лале” като проект на годината за 2018.

Селото без ало измами

В Балван престъпленията са рядкост, спокойно е, може би заради наличието на полицейски участък. А и част от криминалния контингент се изнесе в чужбина, подмята кметът Недьо Георгиев, който заради работата си „Охранителна полиция” към РУ – Велико Търново има поглед върху обстановката. Според него, полицията много добре се е справила и с превенцията по отношение на ало измамите. Помогнало и сдружение „Св. Иван Рилски”, лично се заела и неговата председателка Благовеста Факирова. Често се правят сбирки с възрастните хора, в които им се разяснява, че не трябва да реагират на всяко обаждане спонтанно, а първо да проверят наистина ли им се обажда човекът, който се представя.

И в Балван има малцинства, но етнически проблеми няма. „Хората си работят и си печелят пари. Има достатъчно работа за всички. Безработни има, но това са хора, на които не им се работи”, казва кметът.

Голямата му болка е, дето закрили през 2015 г. Дома за деца, лишени от родителски грижи. За него това си е грешка на държавата. „Преместиха децата в ЦНСТ-та в града с презумпцията, че по селата ги няма условията за израстване, каквито предлага градът. Домът захранваше училището и детската градина с деца. Намираше се само на 18 км от големия град и винаги може с един автобус децата да се извозят, за да посетят я театър, я кино. И за възпитанието ще е по-добре, защото няма да се изкушават от „съблазните” на града. Имаше от децата и криминално проявени, но престъпленията им бяха дребни. Това го казвам отговорно, грешка беше”, заявява Недьо Георгиев, все още с възмущение, макар да минаха години.

Не може да не отбележим в този кратък разказ за Балван и за още една негова придобивка. Макар и не луксозна, селото има действаща обществена тоалетна, за разлика от туристическия град Велико Търново.

Ана Райковска

 


Ключови думи
Балван старчески дом Недьо Георгиев
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати