Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Светски

За един от най-мистичните български ритуали разказа със захар Албена Начева от Горна Оряховица

  16.06.2019 07:52
За един от най-мистичните български ритуали разказа със захар Албена Начева от Горна Оряховица

Красива млада българка със стройна бяла снага, вглъбена в танца на един от най-древните и мистични ритуали – нестинарството, създаде от захар Албена Начева от Горна Оряховица. С „Нестинарка“ Албена участва в изложбата „Моята България – древна и млада“, която е разположена в „Terra Mall“ – Габрово. По план изложбата трябваше да остане в търговския център до 11 юни, заради огромния интерес към нея обаче организаторите решиха да удължат срока до края на месеца.
В изложбата участват общо 15 декоратори на торти от страната и чужбина, които чрез захарни творения представят българската история, култура и бит.

Сред тях е и световно известният шеф-декоратор Мария Владимирова-Озтюрк, която се включва с „Мома от Калотинци“. Именно на Озтюрк, която е родена в Габрово, но живее в Истанбул и води мастър класове в целия свят, е идеята за тази изложба.
„Нестинарка“ на Албена Начева е вдъхновена от едноименната картина на Васил Горанов – художникът, за който казват, че съживява българската история.

Захарната склуптура, дело на Албена, е ръчно изработена от захарна моделираща паста, с ръчно изрисувана с хранителни бои икона на св. св. Константин и Елена. За шевицата е използвана техниката захарен принт. 
Темата на моя проект е вдъхновена от красотата на българката – обект на преклонение и възхита на поколения творци на словото, музиката и четката, българката като тайнство, като Вселена, българката, която възпламенява нови творчески импулси, българката, пазителка на домашното огнище, съхранявала и предавала от поколение на поколение народните ни обичаи и традиции, споделя Албена. Работите на всички момичета са уникални, а на живо са още по-впечатляващи, отколкото на снимките, допълва тя, и отново кани всеки, който още не е видял изложбата, да го стори. Повече хора трябва да научат за „лудостта“ на захарните декоратори, но и за изключителния талант на българските захарни декоратори, казва още Албена Начева.
Самата тя попада в света на захарното изкуство съвсем случайно. Въпреки това то бързо се превръща в нейно хоби, което вече шеста година й носи неимоверна радост. Така мога да развивам артистичната си страна, разказва Албена Начева, която иначе е икономист и работи във външнотърговския отдел на фирма „Прити“.


Копие на крепостта Хоталич, дело на майка и син Нели и Петър Христови от Севлиево, „Мома шопкиня“ от Анна Петрова, сокай – накит за глава, характерен за Габровския регион, наподобявал византийска корона, изработен от Лидия Петрова, която живее и твори в Германия, са само част от уникалните творби на разположение на публиката в „Terra Mall“.
Идеята захарните творения да бъдат обединени и показани пред цяла България възникнала през 2017 г. През миналата 2018 г. проектът за пресъздаване на българщината чрез захар за първи път напусна виртуалното пространство и гостува с едномесечна изложба в Двореца в Балчик. Надеждата на декораторите е изложбата „Моята България – древна и млада“ да се наложи като традиционна. 
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Албена Начева
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати